Like sikker som både jul og påske; derimellom kommer fastelavn. Det betyr ivrig aktivitet i mange av sanitetslagene rundt omkring, også i Levanger og Verdal. Det kuttes og hentes ris, bindes og bastes, og pyntes med fargerike fjær. I tillegg merkes risene med sanitetsmerket, så man vet at det er nettopp dette formålet man støtter når man kjøper ris.

Årets fastelavnssøndag faller på 11. februar, for øvrig samme dag som årets morsdag

Støtter nærmiljøet

–Nå kryr det sanitetsmedlemmer ut i skogen for å hente bjørkeris for så å binde på fjær og etterpå ut å selge. Vi går på dørene i nabolaget eller vi står på den lokale butikken. Ved å kjøpe fastelavnsris støtter du sanitetens arbeid for å bedre nærmiljøet, forteller sanitetsforeningene i Levanger i en pressemelding til redaksjonen.

I Levanger kommune i år selges det ris på Skogn, Åsen, Nesset og Frol.

–Kjøper du et fastelavnsris av oss går hver krone til gode tiltak i ditt lokalmiljø og forskning på sykdommer som oftest rammer kvinner, sier generalsekretær Grete Herlofson i Norske Kvinners Sanitetsforening i en pressemelding.

Flere blir medlem

Norske Kvinners Sanitetsforening er landets største kvinneorganisasjon, og det har den vært siden 1896. I fjor opplevde de endelig oppgang i medlemstallet, for første gang på 45 år. I Levanger og Verdal er det flere foreninger man kan kontakte hvis det er av interesse å bli medlem.

–Vi er inne i en viktig snuoperasjon som gir resultater og har bevist at vekst i medlemstallet er mulig. 2017 ble historisk ved at organisasjonen avsluttet året med flere Sanitetskvinner enn året før. Dette etter 45 år med synkende medlemstall. Medlemmer gir oss muskler til å jobbe for kvinners og barns helse og for et likestilt samfunn, sier Herlofson.

Ser det ikke andre ser

Hun understreker også her viktigheten av fastelavnsriset, hvor inntekter fra salget er avgjørende for å kunne styrke arbeidet.

–Bjørkekvister med fjær finansierer forskning som tetter kunnskapshull. Sanitetskvinnene finansierer forskningsprosjekter med virke ved sykehus i alle landets helseregioner. Sanitetskvinnene har alltid sett behov i samfunnet som ikke er tilstrekkelig ivaretatt og gjort noe med det. Vi tar vare på mennesker som trenger oss. Det offentlig kan og skal ikke løse alle oppgaver. Når du kjøper et fastelavnsris bidrar du også til å gjøre en forskjell for et medmenneske, sier generalsekretær Grete Herlofson.

Hun regner med at Sanitetskvinner over hele landet i år vil selge fastelavnsris for over 10 millioner kroner.