Fire år etter at Sentrumskirka Levanger så dagens lys blir den en del av flerstedskirken Salt i Trøndelag. Det bestemte den lokale menigheten med overveldende flertall på et ekstraordinært årsmøte 28. januar.

– Vi tror det blir veldig positivt for oss å bli en del av noe større. De betyr at vi får oftere besøk av kjente forkynnere, og vi kommer til å arrangere felles turer og barne- og ungdomsarrangement med Salt i Trøndelag, sier Espen Marius Jenssen (35), som grunnla Sentrumskirka Levanger sammen med kona Berit for fire år siden.

En flerstedskirke er en kirke med ett navn og samme lederskap, med lokale forsamlinger rundt omkring ledet av lokale pastorer og lederteam.

Inspirert av Salt

Salt har fra før lokale forsamlinger i Skien, Trondheim, Os, Voss, Nordhordland og Bergen, hvor flerstedsmenigheten ble startet i 2004.

– I Sentrumskirka Levanger har vi beskrevet oss som en ung og frisk menighet med en drøm om å være Jesus-sentrert, utadvendt og synlig, som betyr en forskjell for vår by og resten av verden. Allerede fra begynnelsen av var vi inspirert av Salt, og det var naturlig for oss å kontakte dem da de startet en menighet i Trondheim, sier Espen Marius Jenssen, som også er pastor i Sentrumskirka i likhet med kona.

Selve overgangen til Salt markeres under den ukentlige gudstjenesten i Helga den fagres gate 10 i Levanger, søndag 18. februar klokken 11.00.

Sentrumskirka Levanger en av mange ulike menigheter i byen. Men noen rivalisering er det slett ikke.

– Vi har litt ulike uttrykksformer, og utfyller hverandre. I Sentrumskirka har vi blant annet et moderne musikkuttrykk, med band, sier Espen Marius Jenssen.

Stiller ikke spørsmål om tro

Han fremhever at Sentrumskirka ønsker å være inkluderende for alle, uansett om folk er vanlige kirkegjengere eller ikke.

– Det skal være lett å komme til oss, enten man ser på seg selv som kristen eller ikke gjør det. Vi snakker selvsagt om tro på møtene våre, men ingen stiller spørsmål ved troen til de som er til stede, sier Jenssen.

Sentrumskirka er en del av Levanger kristne råd, som representerer en rekke kristne trossamfunn i kommunen.

Espen Marius Jenssen beskriver menigheten i Sentrumskirka som vanlige folk med alle slags bakgrunn. Ikke minst er småbarnsfamilier godt representert, som gjør at Sentrumskirka gjør et stort søndagsskolearbeid.

Sentrumskirka har et lederteam på elleve personer, og ukentlig har de besøk av rundt hundre mennesker. Mange unge kommer til dem.

Verdalinger velkomne

Og nettopp det at folk kommer til dem, og ikke omvendt, er et av kjennetegnene på Sentrumskirka.

– Vi gjør det vi gjør, og de som er interessert er velkommen til oss. Vi er ikke en menighet som kommer og banker på dørene til folk. Likevel har vi hatt rask vekst i møtebesøk i løpet av de fire årene vi har holdt på, sier Jenssen.

I tillegg til gudstjenestene har Sentrumskirka tro på mindre fellesskap i hjemmene.

– Gode realsjoner og vennskap er viktige verdier for oss, sier han.

Kanskje kulturskole

Noen verdalinger har også funnet sin plass i menigheten, som har plass til flere. I de åpne og trivelige lokalene i Levanger har de både mindre rom og en stor sal til gudstjenestene, og en populær klatrevegg.

– Når vi blir en del av Salt, hadde det også vært gøy å starte opp Salt kulturskole i Levanger, sier Espen Marius Jenssen.

Det er et tilbud de har hatt stor suksess med i Bergen. Den private kulturskolesatsingen der sier de vil være en motvekt til alt presset mennesker møter i dagens samfunn. Undervisningen tar utgangspunkt i den smaken eleven selv har, med et undervisningsmateriale som er oppbyggende.