Lensmann Knut Olav Røstad appellerer til en kollektiv innsats for å stoppe en uheldig utvikling blant ungdommer i Verdal. Det dreier seg om flere uheldige episoder som går på naskeri, tyveri og skadeverk.

Foreldrene utfordres

- Vi har jobbet ei god stund med dette. Oppslaget i media nå kom som en følge av at politiet har vært med på foreldremøter på skolen. Politiet er veldig opptatt med å få foreldrene på banen. Et av målene er at foreldre, gjerne gjennom FAU, organiserer en kveldsravnordning i sentrum, sier Røstad.

- Er det opprettet straffesaker?

- Det er opprettet flere saker, rundt 10 i tallet. Vi er godt i gang med dette arbeidet og har foretatt avhør. Samtidig gjennomfører vi bekymringssamtaler med dem som det gjelder, der også foreldrene må møte sammen med ungene sine. I våre bekymringssamtaler er vi tydelige på hva de forventer av dem. Når de er under 18 år går det melding til barnevern, sier Røstad.

- Dere har kontroll på situasjonen?

- Ja, vi har kontroll på de grupperingene som det er snakk om. Vi har vært i kontakt med så å si alle foreldrene der det er opprettet sak, og nå skal vi evaluere i slutten av måneden hvordan det går.

Lederfigurer

Lensmannen forteller at det har vært noen «lederfigurer» som har ført an i en del uheldige hendelser. Rundt disse har det samlet seg flere ungdommer som beskrives som «følgere». Dette miljøet har vokst utover høsten. I tall kan det dreie seg mellom 20 og 30. Politiet har som mål, sammen med kommune og skole, å få disse «følgerne» bort fra Øragatene på kveldstid.

- Om vi får bort alle er ikke sikkert, men vi håper det – og ikke minst gjennom å ansvarliggjøre foreldrene. Det handler om framtida til den enkelte ungdom. Det er bedre å ta tak i det nå enn at det går noen år og plutselig er det mer alvorlig.

Blant de negative aktivitetene de siste månedene har vært å naske på butikker. Det har kommet flere bekymringsmeldinger fra næringsdrivende.

- Når 10-15 stykker går rundt på en butikk, sprer seg og nasker, blir det helt håpløst for en butikkansatt å følge med. Det gjelder å få slutt på den holdningen at det er bare å forsyne seg uten å gjøre opp for seg.

Presses i gjengen

Å bli med i gjengen er en del av bildet på Verdalsøra.

- Det gjelder det å bevise sin berettigelse i en gruppe, og da blir noen kanskje presset til å gjøre både det ene og det andre, ting som de ikke har lyst til, men som de gjør likevel for å være med i gjengen. Det er lettere å gjennomføre ting når du er i en stor flokk, kontra å være alene. En plass begynner det, og forskning viser at når ungdommer samles i gjenger begås det lettere kriminalitet, sier Knut Olav Røstad.

- Har det vært episoder på nyåret?

- Det har vært enkeltepisoder utenfor kinoen og på skolen. Dette handler også om respekt for de som sier fra om uønsket adferd. Disse ungdommene føler kanskje at det nå strammes til, og at det er flere som følger med dem. Da prøver de å opponere mot dette.

Jobber strammere

Hovedbudskapet til lensmannen er at foreldrene må følge med på hva som rører seg og hva ungdommen gjør på kveldstid.  Røstad fremhever at det er et godt samarbeid med skole og kommune.

- Vi er enige om å stå sammen og gjør de gode tiltakene for å få ungdommene på rett kjør igjen. Så får vi se om det er noen av dem politiet må jobbe strammere med. Hvis det eskalerer med flere straffbare forhold så blir de vurdert inn mot en ungdomsoppfølging.

- Dere løser ikke disse problemene med å ha en politipatrulje i gatene?

- Nei, det vil ikke løse alle problemer.  Vi må gjøre dette i et samspill og sett inn flere tiltak. Vi er en støtteaktør, og vi kan veilede med hva vi gjør. Mye av det vi snakker om handler om folkeskikk og grensesetting.  Det er ikke alle foreldre som er klarer den oppgaven heller. Derfor prøver vi på det kollektive der alle foreldre er med og ta ansvar. Ungene det dreier seg om er grei nå du får dem på tomannshånd. Men når de kommer i et miljø med noen lederfigurer blir de fort med på uheldige episoder.

Varsku i undesøkelse

Lensmann Knut Olav Røstad peker også mot faren for å komme borti rus. Signalene fra den siste Ungdataundersøkelsen er i så måte også et varsku. Tallene viser at antall som debuterer med alkohol i ung alder øker igjen, og at det gir mer status å være full.

- Det handler mye om foreldre dette også. Altfor mange synes det er greit at ungdommene ruser seg selv om de er under 18. Det er ikke bra. Det må også jobbes litt med foreldregenerasjon oppi dette.

Ikke bare i Verdal

Lensmannen er ikke redd for omdømmet til Verdal og den «stigmatiseringen» som enkelte frykter rundt søkelyset som settes på problemene.

- Det mye lettere å jobbe på dette nivået, kontra å la det skure og går. Dette er heller ikke bare en verdalssak. Det er noe som skjer i ungdomsmiljøer over hele landet og vi finner de samme utfordringene på andre sammenlignbare plasser i Trøndelag.

Mange forskjellige ting kommer til uttrykk i grafittien under den gamle brua inn til Verdal sentrum, kan lensmann Knut Olav Røstad konstatere.