Torsdag melder flere aviser om et ungdomsmiljø i Verdal som har utviklet seg, og at en gruppe personer under 18 år skaper bekymring. Lensmann Knut Olav Røstad i Verdal opplyser at det er opprettet ti straffesaker som knytter seg til dette.

Rektor ved Verdalsøra ungdomsskole, Jannike Strugstad, forteller til Innherred at de først begynte å merke urolighetene for et års tid siden, og at dette eskalerte på høsten i fjor. Rundt november skal det ha vært flere episoder med tilfeller av hærverk, og det var også da at skolen begynte å ta grep.

- Vi har kontroll på det som skjer i skoletiden, og vi samarbeider med politi og barnevern om de aktuelle elevene på vår skole, men det er mest på kveldstid at hendelsene oppstår, sier hun.

- Har ikke noe å gjøre i Øra-gatene

Det har vært tre foreldremøter, et for hvert trinn på skolen, i forbindelse med situasjonen. Det skal i hovedsak dreie seg om en gruppe ungdommer fra åttendeklasse og opp til videregåendealder.

- Vi har noen få som går igjen, og det er en slags gruppedynamikk her. Det dreier seg også om ungdommer som står rundt denne «kjernen». Noen blir kanskje dratt med eller ønsker seg inn. Vi vet ikke hvordan rekrutteringen skjer, sier hun.

Rektor ved Verdalsøra ungdomsskole, Jannike Strugstad,tror mange foreldre fikk en vekker etter møtet med SLT-koordinatoren og politiet. Foto: Arkivfoto

Under foreldremøtene har politiet og SLT-koordinator Anette Tiller Skjervø informert om hendelser som har oppstått på kveldstid. Det skal handle om alkohol, våpenbruk, innbrudd, trusler og hærverk.

- Foreldrene har fått informasjon om det som har skjedd, og vi har spesielt hatt fokus på bruken av alkohol. Vi ønsker at foreldrene skal vite hva ungdommene holder på med på kveldstid. SLT-koordinatoren er klar på at ungdommene ikke har noe å gjøre i øra-gatene, sier Strugstad.

Tror du foreldrene var klar over situasjonen?

- Nei, jeg tror mange foreldre våknet på dette møtet, og skjønte at man er nødt til å ta grep, sier hun.

Strugstad forteller at det var positive tilbakemeldinger etter møtet og at foreldre satte pris på åpenheten rundt utfordringene.

Er det en vanskelig situasjon å stå i?

- Jeg vil ikke si at det er vanskelig å stå i, det er en del av jobben. Det tar tid, men jeg synes at vi greier vi å håndtere det i lag. Vi vil jo det beste for elevene våre, det er det vi jobber for, sier Strugstad.

Samarbeider med Røde kors

Etter møtene på skolen har det også blitt etablert foreldrenettverk, da flere har sett behovet for å snakke mer sammen.

- Det er de som tar det neste skrittet nå, og det er vi veldig glad for. FAU prøver også å få til et natteravn-opplegg på kveldstid, sier hun.

FAU-leder ved Verdalsøra ungdomsskole, Katrine Iversen, forteller at dette er noe de planlegger sammen med Røde kors.

- Vi skal ha et møte neste uke og vi håper å begynne etter vinterferien. Vi har ikke noe navn på det enda, vi snakket litt om kveldsravner, men det handler i hovedsak om at vi vil at voksne et par kvelder i uka skal være synlig i sentrum. I tillegg til foreldre, så oppfordrer vi andre voksne til å bli med. Denne tilstedeværelsen tror vi er veldig viktig og vi håper det kan virke forebyggende, sier hun til Innherred.

FAU har hatt flere møter den siste tiden hvor det har blitt diskutert ulike tiltak. Problemene har også blitt tatt opp med det kommunale FAU, som Iversen er medlem av.

- Nå vil vi utfordre ledelsen i kommunen til å se om de kan gjøre flere forebyggende tiltak. Jeg tror det må samarbeides mer på tvers av enheter, og skolen må få mer tid til å jobbe med læringsmiljø og inkludering, sier hun.

- Må oppleve mestring

Marte Hallem, som har laget dokumentar om ungdomsmiljøet på 80-90-tallet, setter i et innlegg på Facebook spørsmålstegn ved om nedleggelsen av MOT i Verdal kan være en medvirkende årsak til den økte uroen. Iversen sier også at MOT har blitt nevnt på møter i FAU.

- Vi har ikke tatt noen stilling til om det er ønskelig å bli MOT-kommune igjen. Men vi vil at den kompetansen man har med seg fra MOT fortsatt skal bli brukt. Viktigheten av å tørre å si nei og å stå imot gruppepress, sier Iversen og legger til:

- Vi må få gjort noe med dette og vi må sørge for at alle ungdommene i Verdal har det greit, sier hun.

Ungdomsskolen inviterer torsdag til en åpen kveld, hvor foreldre, besteforeldre og andre kan komme til skolen for å få et innblikk i hva de gjør, hvordan undervisningen foregår, ulike aktiviteter de har og så videre. Der er det mulig for foreldre å få et treffpunkt.

- For tre uker siden etablerte vi også en alternativ opplæringsarena på skolen, som er for de som ønsker mer praktisk enn teoretisk skolearbeid. Det handler om å få elevene til å oppleve mestring i hverdagen, det er viktig. Det er vanskelig å si hvordan dette vil fungere, men så langt har vi sett at enkelte elever har nytte av det. Vi har også flere voksne ute i friminuttene, sier rektoren.