Folkemusikk og dans i hele helga

Klart for unik nordisk festival.

  Foto: Tor Ole Ree

Nyheter

Festivalsjef Geir Egil Larsen opplever at Midtvintersdansen har blitt en stor suksess siden den fikk status som festival i 2004. Festivalen er den største i sitt slag i Norge. I år kommer cirka 210 barn og vel 35 instruktører/artister.

Alkoholfri

–Midtvintersdansen er unik, en festival primært for unge, alkoholfri, og på barn og unge sine premisser. For mange av deltakarene på Midtvinterdansen er festivalen det første møtet og første opplevelse med folkemusikk og folkedans. For andre er festivalen årets viktigeste møte med folkemusikk og folkedans, sier Larsen.

Et poeng som også fremheves at Midtvinterdansen ikke har noen «voksenfestival» å stå seg på, verken økonomisk eller programmessig.

Danseforestilling

Fra fredag til søndag vil det syde med aktivitet. Larsen fremhever at Midtvintersdansen er ei inspirasjonshelg. Her blir det kurs og egenaktivitet med dyktige artister, konserter og sosialt samvær.

Selv om det er fiolin og slåttespill har hovudfokus blir det mye dans. Alle musikerne får danseundervisning.

–Dansen er i seg selv en viktig faktor - ikke minst sosialt, men også svært viktig for at musikerne ikke skal få overbelastning av intensiv kursspelling. Det er også viktig at musikerne får «kjenne dansen på kroppen» gjennom selv å danse, sier Larsen.

Midtvinterdansen satser denne gangen ekstra på dansedelen ved å sette opp danseforestillingen MØTE med danserne Solveig Hårdnes og Martin Myhr og musikeren Einar Olav Larsen. MØTE vil være åpen for publikum.

Martin Myhr, i lag med Solveig Hårdnes og Maj Brit Slapgaard Larsen, har ansvaret for danseundervisningen, og for dansen på festen om lørdagskvelden. Det blir leika og dansa alt fra lokale sangleiker til halling og lokal trønderpols.

Dansemusikken lørdagskvelden blir besørget av lokale og nordiske spellmenn, under ledelse av Einar Olav Larsen.

Konserter

Midtvinterdansen åpnes med konsert i Stiklestad kirke fredag der Gjermund Larsen framfører bestillingsverk til Vinne kyrkjes 200-årsjubileum. Søndag er det stor avslutningskonsert med kursdeltakerne i samspill og grupper.