Hun er et godt eksempel på at eldre har blitt mer selvhjulpne og fysisk aktive

73-åringen hugger ved, går turer og synes det er topp å være med barnebarna.

Kjellrun Skjerve, en spreking som vet å bruke naturen! 

Nyheter

I et intervju med fagbladet Fysioterapeuten forteller Kjellrun Skjerve (73) at hun har vært aktiv så lenge hun kan huske. Og hun ser ingen grunn til at det skal slutte selv om hun har kommet litt opp i årene.

Føler seg heldig

– Jeg er så heldig at jeg får være frisk, sier Skjerve, som på dagen for intervjuet med fagbladet skal opp på skihytta for å gjøre dugnadsarbeid.

Blant annet vedhugging, som kommer skigruppa i Skogn IL til gode.

– Jeg er veldig glad i å hugge ved. Heldigvis ble overarmen min, som jeg brakk for et par år siden, helt bra igjen. Da var det kjekt å ha fysioterapeuter. Hjelpen de ga meg var veldig viktig.

Skjerve føler seg svært heldig. Armbruddet og et fingerbrudd er omtrent de eneste helseplagene hun har hatt gjennom et langt liv.

– Det beste er å få være frisk, å stå opp hver morgen uten å ha vondt noe sted. Å gjøre en innsats, å få være sammen med barnebarna og være ute i naturen, fremhever hun.

Sunt å komme seg ut

Det siste er alfa omega.

– Om en dag starter litt grått, om man har bekymringer eller andre ting, så faller mye på plass bare man kommer seg ut. Jeg går turer hver dag, mest i terrenget, forteller Kjellrun Skjerve.

Hun sitter for øvrig i styringsgruppa for Veteranan, gruppa med eldre i Nord-Trøndelag som har mange turer gjennom året, er turleder i DNT og organiserer dessuten turer med både yngre og eldre på Skogn.

– Jeg tror vi mennesker er skapt for å være i bevegelse. Det har alltid hjulpet meg å være i vigør når noe har stått på.

Fint med gratis legesjekk

Kjellrun Skjerve brukes som et godt eksempel på at eldre blir stadig mer selvhjulpne og fysisk aktive. Det kommer nemlig frem i HUNT-forskningen.

– Jeg har vært med på alle HUNT-rundene, og er glad for å bidra. Det er fint å finne ut hvordan helsen utvikler seg med årene, og dessuten får man jo en gratis legesjekk, sier Skjerve.

Hun kjenner seg igjen i resultatene fra forskningen til Ragnhild Holmberg Aunsmo og Jostein Holmen, som har skrevet en studie om utviklingen i helsetilstanden til eldre.

– Det er flere og flere spreke eldre rundt omkring. En grunn er nok at stadig flere er i aktivitet, enten på egen hånd eller organisert.

Ta med deg noen!

Skjerve ble pensjonist for elleve år siden, og betegner tiden som fantastisk.

– Det er topp å gjøre det man har lyst til, uten å ha tidsfrister å forholde seg til. Jeg er på tur så å si hver dag, tar med meg matpakke og svartkjel, tenner bål og koker kaffe. Det kan være bare noen kilometer eller lange turer. Ofte bruker jeg hele dagen.

Hun tror ikke det hjelper med en masse oppfordringer til folk som har vanskelig for å komme seg i aktivitet.

– Det jeg tror virkelig kan hjelpe, er at noen kommer til dem og tar dem med seg ut!