- Oppslagene om barn og ungdom i Verdal viser en del av et større folkehelseproblem, sier Anette Tiller Skjervø, samordningskoordinator for lokale, forebyggende tiltak mot rus- og kriminalitet. Tiller Skjervø er ansatt i Levanger kommune, men leies ut i 50 prosent til Verdal kommune. Hun er derfor tett på både Verdal og Levanger i sin jobb.

Pekefinger nytter ikke

- Dette handler om samfunnsbygging, og vi må sammen gjøre flere ting i lag. Det vil være oppturer og nedturer i det forebyggende arbeidet blant barn og ungdom. Akkurat nå har vi fått en topp som vi ikke ønsker.

- Har du noen forklaring på økningen av uheldig adferd blant barn/ungdom?

- Vi må finne ut hva disse ungdommene mangler, og hvorfor de velger disse løsningene. Det må snakkes med dem, ikke om dem og med pekefinger.

- Hvordan er situasjonen i Levanger?

- Det er utfordringer også i Levanger. Men det er en annen tradisjon i Verdal. Allerede på 90-tallet ble det lettere å snakke om utfordringer i ungdomsmiljø og å gjøre noe med. For andre plasser sitter det langt inn å snakke om slike ting, mens verdalingene gjør det på en åpen måte.

Svingninger

Tiller Skjervø antyder at vi opplever nå også kan beskrives som «naturlige svingninger».

- Men det må vi finne ut av, uten å ta av og heise rødt flagg overalt. Det er slik at når vi retter lommelykta mot utfordringer, så blir det mer statistikk. Når vi sier til næringslivet at de må melde fra om alt, så vil det også gi seg utslag på statistikk. Men det er slike ting vi må finne mer ut av. På den ene siden har vi aldri hatt så mange flinke ungdommer, og samtidig ser vi at de sosiale forskjeller øker. Hva påvirker hva? Vi må ta på alvor at de sosialøkonomiske statuser virker inn, og at det må arbeides for å minske forskjeller.

Å henge i Øra-gatene

Tiller Skjervø er tydelig på hva hun mener om barn og ungdommer som driver rundt i gatene.

- Jeg sier til foreldrene at jeg ikke har noen forståelse for at ungdommene henger rundt på Øra i stedet for å være hjemme og spise middag. Hva er det de mangler, og er det noe vi må hjelpe til med? Spør hun. Et overordnet svar på rollen foreldre har overfor sine unger: - Ungdommene ønsker rammer og trygghet.

Foreldre er forbilder

SLT-koordinatoren peker mot foreldregenerasjonen i det fellesløftet som må tas.

- Vi må som foreldre spørre oss selv om vi er tydelige nok. Ungdommene lærer av noen, og her er foreldrene forbilder. Vi voksne adopterer kulturer, drikker vin midt i uka og samtidig har vi fortsatt en kultur med å være dritings på fredag og lørdag. Det er et bygdefenomen som folk fra andre kulturer ikke skjønner. Det er slike ting som gjør at vi holde fokus på det med ansvarlig skjenking.

Tiltak må evalueres

- Hva med MOT-arbeidet som ble avviklet i Verdal?

- Det var mye bra med MOT, men det er viktig å huske årsaken til at det ble slutt med dette forebyggende arbeidet. Det kom tilbakemeldinger fra ungdommene selv om at MOT var med å skape større forskjeller. Alle gode tiltak må evalueres, og ungdommene må være med å si noe om dette.