–Jeg er imponert over hans vilje til forbedring, sier tillitsvalgt Inger Merete Slapgård, og viser til brevet fra Torbjørn Aas.

Sykepleierne mønstret til medlemsmøte i auditoriet i Arken i Levanger torsdag ettermiddag. Hovedtillitsvalgt Annbjørg Støa i Norsk Sykepleierforbund rapporterer om stinn brakke, og et to timer langt møte hvor det ble god anledning for å lufte ut synspunktene. Medlemmer fra alle avdelinger stilte i det som av tillitsvalgte omtales som et møte med stort engasjement, men også god dialog og anledning til meningsutveksling.

Norsk Sykepleierforbund organiserer vel 1200 sykepleiere i Namsos og Levanger, hvorav vel 800 i Levanger.

Luftet ut

–Møtet ga uttrykk for at medlemmene leser brevet fra direktøren som en reell vilje fra ham til å lytte og forbedre kommunikasjonen med de ansatte. Det er et godt utgangspunkt for en jobb vi må gjøre i lag, oppsummerer Annbjørg Støa. Også hun tar selvkritikk i det som på mange måter har vært en diskusjon om informasjon, eller snarere mangel på sådan.

«Vi har savnet strukturer og ordninger for å sikre tidlig nok involvering i hele organisasjonen.» heter det i et innlegget som ble signert av tillitsvalgte i en rekke fagforbund ved sykehuset, deriblant Annbjørg Støa i Norsk Sykepleierforbund. Her pekes det samtidig på at de under Torbjørn Aas sin ledelse har erfart at de som tillitsvalgte og verneombud har blitt involvert i omorganiseringsprosessen.

Utfordrende

–Vi har hatt møter med våre lokale tillitsvalgte, men det har vært utfordrende å få det til godt nok. Vi er skviset på tid, og har kanskje ikke klart å finne kanaler gode nok. Det var også klar melding fra medlemsmøtet, at vi i organisasjonen også må finne måter å bedre informasjonen på. Det tar jeg til meg som hovedtillitsvalgt, og vil prøve å få gjort noe med, sier Støa.

Inger Merete Slapgård har tidligere pekt på manglende informasjonsflyt innad i foretaket, og har vært kritisk til at ledelsen har valgt media som «bane». Derfor mener hun brevet fra direktøren nå kom på rett tidspunkt. Hun er glad for tonen fra foretaksledelsen.

–Det er veldig positivt mottatt. Direktøren nevner flere tiltakspunkter, og det er sånne ting vi har etterspurt hele tiden, sier Inger Merete Slapgård

Startet kvast

–Står dere som fagforbund med en samlet tropp i synspunktene?

–Møtet startet ganske kvast, men mye av årsaken til det beror på at vi leser bare de første linjene og forholder oss til det - uten å hensynta resten. Hvis vi hadde lest hele artikkelen i fellesinnspillet fra fagforeningene, med den forklarende sistedelen, ville nok inntrykket vært annerledes. Men med over 800 sykepleiere, kan du være sikker på at det finnes 300 meninger om det meste. I Norsk Sykepleierforbund står vi samlet som gruppe. Vi tillitsvalgte støtter vår hovedtillitsvalgte, selv om vi ikke nødvendigvis er enig i alt hun sier. Det er ikke sikkert hun er enig i alt det vi sier heller, men sånn er det i et stort forbund. Det er forskjell på å være uenig og å vise mistillit, sier Slapgård.

Rom for uenigheter

–At det er ulike synspunkt og opplevelser i så stor organisasjon med så mange sykepleiere, viser at det er rom for diskusjon og uenigheter. Medlemsmøtet torsdag belyste det. Samtidig står vi samlet om hva som er viktig for sykepleierne, understreker Annbjørg Støa.

I likhet med Overlegeforeningen, poengterer sykepleierne at det er ingen grunn til å uroe seg for samhandlingen mellom leger og sykepleiere når det kommer til pasientbehandlingen.

–Sykepleiere og leger jobber tett sammen med pasientbehandlingen hver dag, døgnet rundt, hele året. Jeg vil gjerne understreke at i det jobbes godt i det kliniske arbeidet. Sykepleierne er opptatte av å yte kvalitet og gi gode tjenester som ivaretar pasientsikkerheten, men så vil de gjerne ha en arbeidshverdag som gjør dem i stand til det. Det at sykepleierne er engasjerte og sier ifra når det er noe de er bekymret for er et kvalitetsstempel, sier Støa.

–Vi har en felles agenda, det er pasientenes beste. Legene er våre nærmeste samarbeidspartnere, supplerer Inger Merete Slapgård.

Bedre informasjonsflyt

–Det vi alle erkjenner, både i sykepleierforbundet og på øvrige nivå, er at vi har ikke klart å skape informasjonssystem og kommunikasjonslinjer som er gode nok. Det kom tydelig fram under medlemsmøte, og det jobber vi i lag med arbeidsgiver om å prøve å få på plass.

Det er ingen tvil om at sykepleierne kjenner på presset som både en stresset arbeidshverdag og nedbemanningsspøkelset bidrar til.

–Det er travle dager. Vi har stadig eldre og sykere pasienter. Det er tussig å stå dagen ut. Samtidig koster det penger å gjøre folk friske. Vi driver ingen dagligvarebutikk, men holder på med mennesker, minner Slapgård.

Sannsynligvis blir direktør Torbjørn Aas invitert til sykepleiernes neste medlemsmøte, uten at dette ennå er datofestet. Ansvaret for sykehusdrift ligger for øvrig ikke bare på foretaksnivå, poengterer sykepleierne.

–Det utfordrer oss å greie å drive gode tjenester med de rammebetingelsene vi får, og da er adressen lenger opp enn den administrativ ledelsen i Helse Nord-Trøndelag. Da snakker vi om sykehusøkonomi og rammebetingelser. Hvis vi hører på ministeren, så er det imidlertid ikke så lovende utsikter for at betingelsene bli noe bedre, bemerker Støa.

Tre tiltak

I brevet fra direktøret som ble sendt til helseforetakets ansatte onsdag, peker Torbjørn Aas på flere tiltak, og skriver at disse bygger å ønsket om økt faglig delaktighet og påvirkning i beslutningsprosesser, større synlighet og en direktør som skal være mer tilgjengelig i organisasjonen, samt bedre intern informasjon.

–I min rolle som øverste leder for Helse Nord-Trøndelag er det helt klart at jeg har et særskilt ansvar for å bringe oss videre ut av den situasjonen vi nå står i. Det er viktig at vi ikke blir stående slik lengre, det er ingen tjent med, skriver han.