- De siste dagene har jeg kjent på at det er mye styr «bare for meg». Jeg er jo en helt vanlig verdaling – som er med på et tv-program. «Æ bærre stekk fram nassin litt meir».

Det er nå seks måneder siden «Farmen»-innspillingene ble avsluttet. Inga Berit er ikke lenger omringet av tv-kamera, produsenter og kjendiser. Hun må ikke konkurrere hver eneste dag, rasjonere mat og stadig møte nye utfordringer. Hun er tilbake i sin heller vanlige jobb i helsesektoren i Verdal kommune.

–Det er litt «snedig» at jeg blir fremstilt som bonde, for jeg har jobbet i kommunen i elleve år nå. Jeg er oppvokst på gård, men det var kun i fire år at jeg jobbet som avløser på heltid, sier hun.

Melkeproduksjonen på gården Lein ble avviklet for en del år tilbake. Inga Berit bor der fortsatt, men gårdsdrifta er i noe mindre skala.

–Jeg har hele ti sauer, fem ender, fem høns og fire hunder, sier hun lattermildt.

Ingen frierbrev

Sammen med deltakerne Dennis Vareide, Stian Sandø, Erlend Elias, Frank Løke, Martine Ek Hagen, Maiken Wahlstøm Nilssen, Johanne Thybo Hansen, Kristine Thybo Hansen, Lene Elise Bergum, Stian «Staysman» Thorbjørnsen og Aune Sand, fikk hun i fjor bryne seg på tøffe oppgaver knyttet til gårdslivet slik det var for 100 år siden.

–Farmen har vært en opplevelse jeg ikke ville vært foruten. Jeg lærte utrolig mye som jeg ikke kunne fra før. Å sy for eksempel, eller å bruke hest i gårdsarbeidet. Det var veldig lærerikt. Det er litt urealistisk at jeg har kommet så langt, for det var ikke helt forventet at «lille meg» skulle klare det, sier hun.

Sist gang Inga Berit deltok i et tv-program var i 2014. Sammen med programleder Anders Østensen reiste hun o og Ingvald Erga rundt i byene på traktor, for å gi gode råd og sunt bondevett til byfolket i «Bønder i by’n». Før det var hun som mange husker på let etter den rette i «Jakten på kjærligheten».

Hvordan var «Farmen» kontra «Jakten på kjærligheten»?

–Farmen er mer arbeidsrettet, jakten på kjærligheten var skumlere. Du blottlegger deg mye mer der. På Farmen er det ikke snakk om følelseslivet ditt, men mer om hvilken arbeidskapasitet du har, sier hun.

Har du fått noen frierbrev etter Farmen?

–Hehe, nei. Jeg har ikke det altså.

Har du kjæreste?

–Ja, en stødig kar fra Tydal. Han er tømrer, forteller Inga Berit, som nevner at kjæresten bor i Tydal og og at de har vært sammen siden i fjor høst.

–En fargeklatt

Under deltakelsen i Farmen har Inga Berit vært omgitt av ulike typer kjendiser. En kunstner, en samisk moteekspert, en skuespiller, jegertvillinger og toppidrettsutøvere, for å nevne noen.

–Det er jo elleve nye personer som overhodet ikke driver med det samme som meg, så det er jo … interessant, om man kan si det. Jeg lærte kanskje like mye om meg selv som jeg gjorde om dem. Jeg lærte å akseptere at folk er forskjellige.

En person som spesielt vekket tv-seernes interesse var den frittalende tv-profilen og moteeksperten Erlend Elias Bragstad.

–Erlend er herlig. Han er en fargeklatt. Han har et liv som er så langt fra mitt eget som du kommer, men vi hadde det veldig artig sammen. I hans tilfelle er det mye klipp og lim, det var ikke bare bambus hele tiden. Men skal du skape tv så må det jo skje noe. Både Erlend og Frank har blitt brukt rått til å skape action, sier hun.

Synes du noen av deltakerne blir framstilt feil?

–Nei, det er ikke noe som er feil. Det er jo ikke noe manus. Men iblant så går man kanskje glipp av hele historiene. Det blir litt usammenhengende. Mye av det trivielle er tatt vekk. Vi hadde mange trivelige kvelder, hvor vi spiste mat sammen og bare hadde det hyggelig. Mye av det blir ikke vist.

Gjemte unna mat

Verdalingen har gjennom ukene på Farmen holdt seg ganske langt unna drama, men i en episode kommer det frem at Inga Berit og Lene Elise Bergum over tid har samarbeidet om å gjemme unna mat.

Hvorfor gjorde du det?

–Menneskelig feil! Hahaha. Nei, huff, det var ikke bra. Det begynte jo med at flere av deltakerne brukte kveldene til å jogge. De brukte mer energi, så all maten vi hadde forsvant. Tanken vår var derfor å porsjonere. De fleste visste jo at det var lagt unna mat, men i kampens hete blir det glemt og da er det om å finne noen å legge skylda på. Det ble fremstilt litt … tja … nei, men det er greit, jeg tar på meg den.

Frank Løke uttalte nå at han ikke synes du er en verdig vinner?

–Det får være hans sak. Jeg er fornøyd med deltakelsen min. Hvis han fortsatt er bitter, seks måneder senere, for at jeg lagde en bedre saus enn han, så tror jeg han må finne seg noe bedre å gjøre.

Inga Berit har kjempet seg gjennom to tøffe tvekamper denne sesongen, hvor hun danket ut både Cæsar-stjernen Lene Elise Bergum i saging og jegertvillingen Johanne Thybo Hansen i tautrekking.

–Jeg var forberedt på å delta i tvekamp allerede før jeg kom inn på Farmen. Siden jeg har erfaring fra gård så skjønte jeg at de ville bli kvitt meg ganske fort.

Vil gjøre pappa stolt

Onsdag vant hun gårdskonkurransen over Frank Løke, og dermed fikk hun plass i semifinalen sammen med langrennsløper Martine Ek Hagen og motorsportutøver Pål Anders Ullevålseter, som nå skal kjempe om de to finaleplassene og deretter Farmen-seier.

–Jeg står mellom to idrettsutøvere som kan dette med å konkurrere. Det er to personer som jeg unner å vinne, men jeg går selvfølgelig inn for å gjøre mitt beste. Jeg må jo prøve å komme over målstreken når jeg har kommet så langt.

Hva kan folk forvente seg på søndag?

–Da skal jeg gjøre noe jeg ikke kan. Vi skal smi. Jeg har gjort det før, men er likevel spent. Det er viktig å få det til så bra som mulig, for da kan jeg gjøre pappa stolt. Han er en altmuligmann, så hvis jeg har arvet 50 prosent av han så skal dette gå bra.

Hva gjør du om du vinner Farmen?

–Nesj, ka ska æ jørrå da? Jeg kan i alle fall sjekke det av på lista. Å være med på Farmen har vært en kjempeopplevelse, og hvis jeg vinner så ser jeg bare på det som en bonus.

Selger bilen sin

Inga Berit har foreløpig ikke tenkt på om det er andre tv-program hun vil være med på, men dersom det kommer en forespørsel, vil hun vurdere det.

Skal vi danse, da?

–Det er mulig jeg hadde sagt ja til det. Men da må jeg se an det praktiske. Jeg har jo tross alt ti sauer, fem ender, fem høns og fire hunder jeg må ta meg av, sier hun og fnistrer med sin kjente latter.

Helt til slutt. Vi ser at du har lagt ut bilen din for salg?

–Alle de andre deltakerne selger jo noe, cd-er og gensere og sånt, så da må jeg også gjøre noe! Men jeg er tydeligvis en dårlig selger, for jeg har ikke blitt kvitt den enda … Men grunnen er rett og slett at vi har tre biler, så det er to for mye, sier hun.