Verdalsrussen 2017 setter punktum med å gi 80.000 til FMS Innherred. Den symbolske sjekk-overrekkelsen skjedde i lokalene til Foreningen mot stoff Innherred torsdag ettermiddag. Ane Norum Kvistad (som var rødrusspresident) og Nadia Liff (økonomisjef for rødrussen) har dermed fått på plass det som ble lovet første gang under 17. mai-talen i Moeparken.

Gjør et godt arbeid

–Det har tatt tid å få regnskapet endelig ferdigstilt, men allerede etter russefeiringen var vi klar på at vi ville gi overskuddet tilbake til noe lokalt. Styret og Verdalsrussen ble enige om å gi dette til FMS Innherred som vi synes gjør et godt arbeid, sier Ane Norum Kvistad.

–Ungdataundersøkelsen som vi kjente til i fjor viste at det hadde vært en positiv utvikling blant ungdom. Vi mente at selv om det gikk bra skulle vi gi pengene til FMS. Den aller siste undersøkelsen viser en motsatt trend igjen, men ikke desto mindre er det viktig å vise fram de positive sidene ved verdalsungdommen.

Engasjert russ

Et poeng oppi dette er at russ og rusmidler ofte har en negativ klang, og russen har ønsker å g nyansere dette bildet. De har hatt dugnad og spilt russerevy, og dette ga altså den nette sum av 80.000 kroner.

–Pengene skal deles mellom FMS og FMS Fotball, 40.000 kroner på hver, forteller Nadia Liff.

Sikrer gatefotball-NM

Det betyr at FMS bruker sin del til den daglige driften og herunder selvhjelpsgrupper, mens resten går til de aktivitetene til fotball-gjengen. FMS fotball har utviklet seg til å bli et svært så aktivt lag, der det spilles fotball etter de regler som gjelder i gatefotball.

–Pengene gjør at vi blant annet har sikret oss slik at vi kan delta på NM i gatefotball, sier Kim Røe. I år arrangeres den i Kongsvinger, og det vil bli et høydepunkt både sportslig og sosialt.

FMS fotball møtes til trening i Teglverket en gang i uka, og leien der koster også. Så pengene får bein å gå på.

Heidi Norman Austad fremhever at det er mye bra samhold og gode opplevelser for de som deltar i FMS fotball. Selv er hun med som trener, støttespiller og mentor.

FMS fotball har i underkant av 20 som møter til ukentlige treninger, og nå er de så mange at de kommer til å stille med to lag i NM. Det er nå også etablerert et damelag.

–Målgruppe er folk som har hatt eller har utfordringer med rus eller andre utfordringer i hverdagen, sier Heidi Normann Austad.

Ønsker egen bane

Interessen for FMS fotball er blitt så stor at det nå også er planer om å anskaffe seg et eget flyttbart banesett tilpasset gatefotball.

–Med en slik bane kunne vi ha fått trenet mer målrettet. Når vi trener i Teglverket blir det vanlig fotball, men i gatefotball er det egne regler med regler fra håndball, ishockey og fotball. Det blir ikke så enkelt å trene på det i Teglverket, sier Morten Moe.

Gjengen i FMS fotball har spillere fra både Verdal, Levanger, Steinkjer og Trondheim.