–Dette ser veldig lovende ut, ja dette blir kjempebra sier daglig leder Inger Lise Svendgård ved Nord-Trøndelag krisesenter. Fra dagens plassering i langt mindre lokaler ser hun daglig framdriften på det nye prosjektet som skal gi et nytt og forbedret tilbud for både kvinner og menn.

26 kommuner leier

Byggentreprenør Kvernmo og Talde Prosjektstyring er utbygger. De har opprettet et eget eiendomsselskap som skal eie bygget, og som fester tomta av kommunen. De 26 kommunene i det interkommunale krisesenter-selskapet leier så av eiendomsselskapet.

–Jeg vil berømme eierne våre som tar dette løftet, etter at det har vært snakk om det i flere år. Og det er kommunene som skal være med å betale for bruken av bygget gjennom leie, sier leder Inger Lise Svendgård.

Det blir sju beboerrom, av disse to litt større familieleiligheter i bygget som blir på 600 kvadrat fordelt på to plan. I den ene enden blir det et tilbud for menn, og som vil bli helt fysisk adskilt fra resten av bygget. Dette er et lovkrav som bunner i at det også er et økende hjelpebehov rettet mot menn.

Espen Storstad fra Talde Prosjektstyring, Oddfrid Kvernmo fra entreprenør Kvernmo og daglig leder av krisesenteret Inger Lise Svendgård kan konstatere at byggprosjektet har en god framdrift.

Prefabrikert

Det spesielle med det nye krisesenteret er valgt byggemetode. Råbygget er prefabrikert i Østerrike, i massivtre. Fire trailere kom med elementene, der de største var på rundt 30 kvadratmeter. Elementene er blitt montert i løpet av noen få dager. Dette er blant annet med på å sikre lav fuktighet i konstruksjonene. Med lite snø har prosjektet fått tilnærmet drømmeforhold.

–Største økonomiske gevinsten ligger i tiden det tar å sette opp råbygget. Alt er riktig på millimeteren, og ventilasjonshull og åpninger for vindu er prefabrikert, sier Espen Storstad fra Talde prosjektstyring.

Han anslår at valget av massivtre-løsning gir en spart byggetid på mellom en til halvannen måned. Taket kommer på plass før påske, så framdriften er vært god. Ja, den er så god at allerede nå antydes det at huset kan bli innflyttingsklart allerede før fastsatt dato som er 1. oktober.

Fra baksiden av bygget som blir på to plan. Elementene i råbygget er heist på plass denne uka.

Miljøgevinst

I tillegg til den økonomiske besparelsen ligger det stor gevinst i miljøavtrykket, at materialet er en fornybar ressurs.

–Vi kommer til år se mer av denne måten å bygge på. Det er gunstig i forhold til miljø og inneklima. Dette er et godt egnet prosjekt for massivtre, sier prosjektleder Oddfrid Kvernmo i Kvernmo AS. For byggentreprenøren er dette første prosjekt hvor de bruker massivtre. Talde Prosjektstyring har vært med på et prosjekt tidligere.

Byggleder Frode Fornes smiler godt for tiden. - Dette går bra!

Spår vekst lokalt

Oddfrid Kvernmo spår en vekst i markedet for massivtre der stadig flere byggherrer bytter ut stål og betong med massivtre.

–Byggemetoden egner seg godt både for småhus, boligblokker, barnehager, skoler og næringsbygg, sier Kvernmo.

Utviklingen av massivtre har ført til ekstrem vekst for Brumunddal-selskapet Woodcon som er samarbeidspartner for Kvernmo og Talde. Woodcon tar på sin side inn produktene fra Østerrike. Utviklingen innen massivtre skyter fart og flere selskaper i Norden er på vei inn i dette markedet.