For at konstruksjonen skal tåle både vertikale og horisontale krefter er det viktig å bygge slik at noen av stavene motvirker begge retningene på kraften. For å få det optimale stabile fagverk bør stavene danne trekanter. Konstruksjonen vi bygde består av trestaver og er 1.5 meter høyt. Stavene skal knyttes sammen i noe som kalles noder eller knutepunkt. I knutepunktene er det viktig at summen av kreftene er null.

At summen av kreftene i knutepunktene er null innebærer at fagverket står i ro og ikke beveger seg. Når man skal bygge et fagverk er det mye fysikk som ligger til grunne. Det er spesielt 2 prinsipper som er ekstra viktig. Det første prinsippet er at summen av kreftene i en retning må være lik summen av kreftene i motsatt retning.

Når summen av kreftene er null resulterer det i at konstruksjonen forblir i ro. Et annet viktig prinsipp er at moment som er kraft multiplisert med arm må være null. Det vil si at 2 moment må virke på fagverket, men at de er like store og motsatt rettet. Når momentene er motsatt rettet og like stor blir total momentet null. Fagverket skal brukes som bæreverk for vindturbin. Som våre tidligere innlegg i innherredsavisa har beskrevet. Både vindturbinen og fagsverket skal testes ut under konkurransen i Trondheim. Konkurransen i Trondheim foregår fredag 9. mars på NTNU.

Fagverket blir både bedømt ut ifra vekt og hvor mye den tåler. Hvor mye konstruksjonen tåler blir målt ved at et tau festes i toppen. Tauet dras med en horisontal kraft til fagverket knekker. Hvor mange poeng konstruksjonen får kommer også an på hvor mye det veier. Essensen for oss er å få et solid men også lett fagverk.

Sigurd Hagen og Thomas Fostad