Lørdag 19. november 2016 ble Vitusapotek på Amfi-senteret i Verdal utsatt for et ran. Ikke det mest dramatiske ranet, men likevel skremmende nok for apotekteknikeren som valgte å gi mannen Dolcontin-tablettene han ba om.

Stille ran

Mannen i slutten av 20-årene fra Verdal trakk kølapp på vanlig måte, og da det ble hans tur sa han til personen bak disken at han ikke hadde noen resept, men at han skulle ha et større parti tabletter.

– Dette er et stille ran, skal mannen ha sagt.

Apotekteknikeren tilkalte en farmasøyt, og farmasøyten ble sendt avgårde for å finne tablettene. Mannen ble litt stresset da farmasøyten ikke kom tilbake umiddelbart, og ga dem 40 sekunder på å gi ham tablettene - hvis ikke ville han gå bak disken og finne tablettene selv.

Meldte seg selv

Han fikk tablettene, og gikk fra stedet. Tilbake stod apotekteknikeren redd og usikker på hva mannen kunne finne på. Situasjonen føltes ubehagelig.

Vitusapotek ble stengt en stund etter hendelsen 19. november 2016. Foto: Kristian Stokdahl

Mannen ringte noe senere til politiet og fortalte at han hadde ranet apoteket og at han hadde tatt flere tabletter, fordi han hadde lyst til å dø eller sove.

Han fremstod ikke ruset da politiet kom til boligen hans, men utover i avhøret ble han sløvere og sløvere, og kjørt på legevakt og videre til sykehus for å få motgift.

I avhøret noen dager senere gjentok han at han hadde tenkt å ta livet sitt, og at han hadde vært syk da han gjennomførte ranet.

Kvelertak, vold og hærverk

I tillegg til apotekranet ble mannen dømt for å ha tatt kvelertak på sin samboer et halvt års tid før ranet, å ha kjøpt narkotiske tabletter på nett fra utlandet, for å ha ødelagt to biler og for å ha utført vold både mot en butikkansatt i Verdal og mot to personer utenfor et utested i Oslo.

Ranet er det klart alvorligste i sakskomplekset, og utgjør mesteparten av straffen på åtte måneders fengsel. Mannen må også betale erstatning til to bileiere på henholdsvis 24.000 og 2.000 kroner, og får inndratt flere våpen.