–I Møre og Romsdal fylkeskommune behandler alle kommuner erstatningssaker som omhandler spesialskoler, til tross for at foreldelsesfristen har utgått, påpeker Janne K. Jørstad Larsen (Frp). I form av en

interpellasjon

bringer hun saken om Torbjørn Skårstad opp i kommunestyret. Det skjer i onsdagens møte.

Janne Kathrine Jørstad Larsen, Frp Foto: Roger M. Svendsen

Beklage uretten

Larsen fremmer to spørsmål til ordføreren:

1. Hvordan har administrasjonen jobbet med denne saken, og andre lignende saker?

2. Hvorfor fraskriver Levanger kommune seg alt ansvar ved å verken gi Skårstad erstatning, eller gi ham en beklagelse for uretten han har blitt påført?

Fremskrittspartirepresentanten lanserer samtidig forslag til vedtak: «Kommunestyret i Levanger ber administrasjonen om å beklage uretten Skårstad ble påført, samtidig utrede muligheten for å likevel gi ham erstatning (På samme måte som det er blitt gjort i Møre og Romsdal). Videre bør administrasjonen vurdere å gi beklagelse til andre såkalte «evneveike» som ble feilplassert på Røstad, og også gi disse mulighet til å søke om erstatning for uretten de ble utsatt for.»

En selvfølge

–Saken om Torbjørn Skårstad, som i sine barne- og ungdomsår ble stemplet som evneveik og feilplassert på Røstad har vært en stor sak i lokalavisen de siste ukene. Administrasjonen legger ansvaret på staten, selv om det var en lærer på en kommunal skole (Lysaker skole på Skogn) som skilte ut Skårstad som evneveik. Levanger kommune har uttalt at de anser saken som foreldet, noe som nekter Skårstad både erstatning og unnskyldning. I Møre og Romsdal fylkeskommune behandler alle kommuner erstatningssaker som omhandler spesialskoler, til tross for at foreldelsesfristen har utgått, påpeker Janne K. Jørstad Larsen i argumentasjonen. Og fortsetter:

–Levanger Frp mener behandlingen av Skårstad er rystende, og at det er en selvfølge at kommunen skal ta ansvar for å ikke ha grepet inn i uretten som rammet Skårstad, og ødela store deler av livet hans. Skårstad og hans støttespillere har selv etterlyst en politisk behandling og diskusjon av saken, noe vi håper vi kan få i kommunestyret.