Det var i 2015 at Narvik-bedriften Koa AS kjøpte Bjørnang-senteret på Skogn for fem millioner kroner. Selskapet driver 20 virksomheter rundt om i landet innen barnevern, omsorgstjenester og psykiatri.

Bjørnang ble først etablert som et rehabiliteringssenter for pasienter fra hele Trøndelag i 1970, men ble i 2009 nedlagt som følge av en prosedyrefeil.

Siden Koa AS kjøpte senteret har det vært relativt lite drift i bygget. Det ble i en kort periode brukt som boplass for enslige, mindreårige flyktninger, men da flyktningstrømmen stoppet opp var det bare et fåtall personer som kom til Bjørnang.

Etter dette har eierne i lang tid prøvd å bygge opp et spesialisttilbud innen psykisk helsevern for voksne på Skogn. I april i fjor fikk de godkjenning av Helfo til å drive med dette.

Fra oktober i fjor og frem til nå har det vært daglig drift i senteret, med cirka 15 ansatte. Koa AS har godkjenning fra Helfo til å ta imot inntil 30 pasienter, men frem til nå har det på det meste kun vært fire. Dette er pasienter som har blitt henvist fra DPS (Distriktspsykiatrisk senter).

–Vi har nå sett oss nødt til å stanse driften ved Bjørnang midlertidig. Markedet har ikke respondert slik vi ønsket, i forhold til tilgangen av pasienter, forteller fagsjef i KOA Psykisk Helse, Morten Borgen til Innherred.

Pasientene som var på Bjørnang er nå enten ferdig med behandling eller har fått henvisning til andre behandlingssteder. Dagens ansatte vil bli permittert.

–Lite kjent

Borgen hevder det har vært tungrodde systemer å forholde seg til ute i det offentlige.

–Vi vet av nasjonale ventelister for psykisk helsevern at det er et behov for behandlingsplasser, så vi mente at det var grunnlag for drift, men det har vist seg å være vanskelig. Vi har vært mye ute og møtt offentlige instanser, men vi opplever at det har vært lite kunnskap på DPSer om å bruke private institusjoner, sier han.

Fagsjefen mener dette kan være en av grunnene til at det har kommet få pasienter til Bjørnang. En annen mulig årsak kan være at det psykiske helsevernet allerede er operativt og godt egnet til å ta unna pasientgrunnlaget i Midt-Norge.

- Men pasienter i Finnmark og andre steder kan også søke seg hit. Det virker som dette er lite kjent, sier han.

Vurderer andre tilbud

Borgen påpeker at de nå har en vei å gå for å gjøre tilbudet mer kjent og for å kunne gjøre det driververdig.

–Vi vil bruke tiden godt nå for å gjøre ulike evalueringer i forhold til de vanskene vi har møtt og hvordan vi skal gripe dette an fremover. Vi ønsker jo å ha drift på Bjørnang, sier han.

I starten av året la Koa AS ut en stillingsannonse hvor de søkte etter institusjonsleder til senteret. Denne prosessen er også stoppet.

–Det var noen søkere, men vi har bestemt oss for å sette prosessen på vent, sier han.

Borgen forteller at de ser for seg å starte opp driften igjen innen tredje kvartal i år.

–Vi må gjøre et godt forhåndsarbeid her, også må vi finne ut hva slags tilbud vi skal ha, om det er psykisk helsevern eller noe annet som er mer drivervennlig, sier han.

Hvilke andre tilbud vurderer dere?

–Vi ser på flere typer av pasientvirksomhet, men det er litt for tidlig å si noe om dette. Vi må gjøre mange interne vurderinger i forhold til de som er i arbeidsstokken på Bjørnang og ut fra de erfaringene vi har gjort oss så langt, sier han.