Nærmere dom om Skjækerdalsvegen

Fastlåst konflikt får løsning.

Hvem har rett til å kunne bruke Skjækerdalsvegen som Værdalsbruket har anlagt? Det er et spørsmål som jordskifteretten nå skal ta stilling til.

- Vi har en måneds tid på oss for å avis en dom i spørsmålet, men håper å kunne få dommen før det, sier jordskiftedommer Gunnar Børset.

Fastlåst

Fredag var det hovedforhandling mellom setereierne og Værdalsbruket i Herredshuset. Saken handler om at noen av rettighetshaverne med setereiendommer i Skjækerdalen hevder at de har veirett. De har dermed ikke gått med på en avtale om bruk av Skjækerdalsvegen. De har ment at avtalen, som noen rettighetshavere tidligere har godtatt, i for stor grad har begrenset adgangen.

Her er saken til behandling i jordskifteretten, nærmere bestemt på Herredshuset i Verdal. Foto: Tor Ole Ree

Dette har de siste årene ført til en fastlåst konklikt. I 1978 satte grunneier Værdalsbruket opp en bom ved Åkran. Dette ble gjort for å begrense kjøringen av de Værdalsbruket mener ikke har hatt tillatelse. Dette har i sin tur fått flere til å kjøre utenom bommen, noe som førte til at Værdalsbruket i 2011 plasserte ut flere store steiner for å stoppe denne «omkjøringen».

Allmenningsrett

Rettighetshaverne har hele tiden framhevet at Skjækerdalsvegen er bygd oppå traseen til seterveien inn til setrene i Vera og Juldal allmenning helt siden 1600-tallet. Dette ble belyst også da partene redegjorde for sine synspunkter fredag. Vitner svarte på spørsmål omkring bruken av veien, og det som tidligere har vært en ferdselsvei for kløvhest og tobeinte inn til setrene.

- Er det en vanskelig sak?

- Det er en grunn til at de sitter her og ikke er enig. Når vi er ferdig her i dag er den godt opplyst, så da skal retten etter beste evne fatte en avgjørelse. Det er litt forskjellig syn, både på det historiske og forskjellig. I dag oppsummer vi og går gjennom dette, sier jordskiftedommer Gunnar Børset.

Disse tre fulgte saken i jordskifteretten med stor interesse. Fra venstre Tor Bjartan, Lasse Hjelde og Ivar Holmen.