Sverre Bjarne Inndal skriver på nytt stoff til Sjuende far i huset. I jubileumsåret er det mye på gang, og låtskriveren i Verdals populære folkerockband har måttet ta nye grep for å få struktur på alt som skjer rundt seg.

For det har ballet på seg i Stabburet studio, i positiv forstand.

–Jeg har de siste årene fått mange telefonhenvendelser fra arrangører ettersom jeg har et nettverk i musikkbransjen. Det har vært spørsmål om å bistå på arrangementssiden, om det har vært mulig å få tak i den og den artisten og hva det har kostet. Dette er blitt sluset videre til Oslo og Artistpartner, som Sjuende far i huset er i stallen hos.

Gitarene har blitt en stor del av livet til Sverre Bjarne Inndal.

For å gjøre historien litt kort: Sverre Bjarne Inndal har startet en filial, en avdeling, for Artistpartner som er Norges største booking og artistselskap (med adresse i Bærum). Svein By, eier av selskapet, har i 13 år vært manager for Sjuende far i huset. Det var samme mann som blant andre oppdaget og fikk løftet fram Di Derre med Jo Nesbø. Et nyere tilskudd i artistelskapets portefølje er Rotlaus, Norges mest streamede band i januar. De kommer til Vukuhallen 17. mars. Her har Sverre Bjarne en finger med i bookingen.

–Jeg har siden februar 2017 drevet booket artister fra Artistpartner med vekt på trøndelagsfylkene. De tre første dag-ene i uka arbeider jeg for Artistpartner, resten av uka driver jeg studio.

Han er fortsatt selvstendig næringsdrivende og driver hjemgården som han tok over i 2013. Jobben i Artistpartner faktureres.

For å ha rett hatt på hodet til riktig tid, eller lue som han har når Innherred er på besøk, er arbeidsuka delt opp.

Gårdsdrifta går på kornproduksjon, 300 mål hvorav halvparten er havre. Han er engasjert i bondenæringen og formann i Vuku landbrukslag.

Bleier og sanger

Så har han blitt far. I løpet av de siste fire og halvt årene har han fått tre barn med Ragnhild Strand. Den yngste er 3 måneder, så det er kan bli travle uker der de forskjellige gjøremål knyttet til Stabburet studio har sine faste tidspunkt. Det nytter ikke å sitte ved kjøkkenbordet å skrive sanger utover kveldene og natta, så dagskriving har kommet som en følge av familiesituasjon.

Sverre Bjarne Inndal har vært nødt til å profesjonalisere hele virksomheten ytterligere, der han har en fot i kunsten og en i butikken.

–Jeg skriver de dagene jeg ikke har noen artister som holder på med innspilling. Jeg nødt til å være kreativ når andre er på jobb. Det har jeg gjort siden Kvardagskar-plata som kom i 2013. Sangene til den ble utelukkende skrevet på dagtid.

Stabbur-innspillinger

Stabburet studio startet som en skrivestue. Planen var også å ha muligheten for egne opptak. Etter hvert ble stabburet fra 1926 restaurert og isolert mellom rommene slik at det kunne brukes for eksterne produsentoppdrag. Etter en forsiktig start med en countryplate som Elin Tuset fikk spilt inn, ble det nådd en innspillingstopp i 2016. Da gikk det i ett der åtte album ble spilt inn på et halvt år.

–Hvordan går det med Sjuende far i huset?

–I år feirer vi 10 år siden vår første platekontrakt og at albumet «Bestemor» kom ut. Det skal vi markere med å re-utgi plata som ikke har vært tilgjengelig i butikker eller digitale plattformer etter at den i sin tid ble kjøpt opp av Universal.

Sjuende far i huset kommer ikke til å slippe hele albumet på en gang. Utgivelser vil komme som singler og en Ep, som da kan streames fra digitale plattformer.

Gamle sanger, nytt liv

Akkurat dette med streaming byr på gledelige overraskelser, eller sagt på en annen måte: Den store låtkatalogen til Sjuende far i huset gjør at gamle sanger blir som «nye». Blant mye streamede låter er Åpen himmel. Tida tårka tårer og Skyssen har kommet.

- Tida tørker tårer var «steindau» da den kom, men så gikk det tre år og da begynte det å ta av på streaming. Vi nærmer oss en million streams på den, og med det på god vei mot gullplate.

«Skyssen har kommet» har levd litt sitt eget liv. Sangen, som jeg selv også sang i min mors begravelse, har fått overføringsverdi og betydning også for andre som har mistet sine nære.

Sjuende far i huset spiller både på små og store scener. Foto: Kristian Stokdahl

Sverre Bjarne Inndal mener Sjuene far i huset har vært privilegert ved at de som band har blitt godt like av NRK P1. De har flere ganger blitt listet nasjonalt, som det heter når en melodi kommer på lista over låter som skal spilles.

–Vi har holdt stimen siden vi fikk en andreplass på norsktoppen med «Åpen himmel». For hver plate vi har gitt ut har vi fått til nasjonal radiolisting. Det er det ikke mange i Nord-Trøndelag som har fått til. Det har vært en fjær i hatten for oss.

Ble slaktet i Firda

Selv om de er et bygdeband og kommer fra distriktet har Sjuende far i huset blitt tatt alvorlig av musikkanmeldere – og fått gode plateanmeldelser. Men slettes ikke alle har gitt tommelen opp eller terningkast 6.

–Jeg har blitt fratatt all intelligens i Firdaposten. Anmelderen i avisa hadde ikke hørt på plata i det hele tatt. Dette var den andre plata, «Gravøl & dans». Promo-cd-en som var sendt til pressen var sveipet inn plastikk, du måtte fram med kniv eller ha lange negler for å få opp plata. Han i Firdaposten skrev «at når han så et platecover med menn fra Trøndelag, så trengte han ikke å rive plastikken av CD-coveret.»

Anmelderen konkluderte altså med at han ikke kom til å like den – utfra det visuelle uttrykket med seks menn fra Trøndelag.

–Så vi fikk en 3-er, uten at han hadde hørt plata.

Sjuende far i cruiset

For den som har et mer positivt forhold til Sjuende far i huset live vil det bli flere muligheter utover året. Nytt stoff er altså under produksjon, så her kan fansen bare glede seg.

–Vi er booket til flere festivaler, og vi kommer til å ha det gående langt utover høsten. Nå er også vi blitt et rent verdalsband igjen etter å ha hatt organist fra Oslo. I fjor kom Ove André Østgård inn og på fele spiller nå Ingvild Blæsterdalen.

Første liveopptreden i år blir på København-cruiset i slutten av april som lokale arrangører på Innherred står bak.

–Vi har aldri spilt på båt før, det har aldri passet. Men dette tror vi blir artig, og jeg håper så mange som mulig melder seg på. Det er litt artig, men flere av våre Facebook-følgere har spurt om cruiset. Vi kan nok «risikere» at flere utenfor vårt område melder seg på.

Førjulsmoro i storsalen på Tindved er god og populær tradisjon. Foto: Kristian Stokdahl