I fjor vår ble det gjort en handel mellom en mann og en kvinne fra Levanger om en 2005-modell VW Golf.

Prisen ble avtalt til 42.000 kroner, etter at han opprinnelig ville ha 45.000 for bilen - men ga litt prisavslag på grunn av noen rustflekker på framskjermen og taket.

Da kvinnen leverte bilen til lakkering for å utbedre disse rustskadene, oppdaget imidlertid lakkeringsfirmaet betydelig større rustskader da de satte bilen på løftebukk. Både dørstokkene og framskjermen var full av rust, og firmaet så ingen hensikt i å lakkere noe som helst før disse rustskadene var utbedret.

Ville ikke ha den tilbake

Kvinnen ringte mannen som hadde solgt henne bilen, og spurte om han ville koste utbedring av dørstokkene, men det avlo han. Hun varslet da at hun ønsket å heve kjøpet.

Partene møttes i forlikrådet sent i fjor høst, men meklingen var forgjeves. Forliksrådet valgte å avsi en dom, der kjøpet ble hevet, han måtte betale tilbake 42.000 kroner pluss gebyret for behandlingen i rådet - og hun skulle levere tilbake bilen.

Det ville bilselgeren ikke godta, så han fremmet saken for tingretten.

– Kjøperen var klar over rustskader da hun kjøpte bilen, og på en bil fra 2005 må det forventes en del rust. Jeg trodde bilen var i god stand, hevdet han.

EU-godkjent

Bilen ble godkjent i periodisk kjøretøykontroll i 2016, og selgeren mente det talte mot at rustskadene var så store som kjøperen hevdet. Han mente også at hun burde oppsøkt et godkjent verksted for å få en uttalelse om omfanget, og ikke bare et lakkeringsfirma.

– Et lakkeringsfirma driver ikke selv med utskifting av bildeler, og har i hvert fall ingen økonomisk interesse i å gi noen feilaktig uttalelse, påpekte tingretten, som også kunne konstatere at bilen først var EU-godkjent etter etterkontroll. I retten ble det heller ikke fremlagt noe bevis for at rustskader på dørstokker var kontrollert, fordi den første kontrollseddelen ikke fantes.

– Kjøperen må påregne noe slitasje og rust på en 11 år gammel bil, men ut fra annonsen og inntrykket hun fikk på kjøpstidspunktet, fremstår det som rustskadene er vesentlig mer alvorlige enn det hun kunne forvente. Prisen var også noenlunde lik tilsvarende biler, noe som ikke ga grunn til å påregne mer slitasje og rust enn på andre biler, konkluderte tingretten.

Må heve kjøpet

De mente derfor at rustskadene var å anse som en vesentlig mangel i henhold til kjøpsloven. Hvorvidt selgeren visste om dem eller ikke har ingen betydning.

Dermed kom Inntrøndelag tingrett til samme slutning som forliksrådet, og mannen må derfor «kjøpe tilbake» bilen fra kvinnen til samme pris som hun fikk bilen fra ham, og betale gebyret hennes fra forliksrådet på litt over 1.000 kroner.