– Svaret starter med et entydig nei. Det er det ikke ofte man ser i svar på en offentlig myndighet, men det gjør det faktisk i Miljødirektoratets brev.

Vi har på nytt møtt gjengen, som de siste par år har vært kritisk til måten ulike renovasjonssaker har blitt håndtert i Levanger og Verdal.

Som hytteeiere har de hatt sterke synspunkter på lovligheten av innføring av tvungen hytterenovasjon. En annen sak de også har engasjert seg i er hvorvidt Innherred Renovasjon kan ta samme pris for avfallshåndteringen i de ulike kommunene.

Derfor mener John Ragnar Sæther at svaret fra Miljødirektoratet betyr at Innherred Renovasjon må endre sine rutiner.

Slik Sæther & co. tolker svaret fra direktoratet så må interkommunale selskap (IKS), som håndterer renovasjonstjenesten for ulike kommuner, nå sette opp et eget regnskap for hver enkelt kommune. Summen de kommer fram til skal så danne grunnlaget for hva abonnentene skal betale i hver kommune.

Ti kommuner

Innherred Renovasjon har i dag 10 eierkommuner fra Tydal i sør til Inderøy i nord. Her ligger altså Verdal og Levanger, som er de klart største kommunene i folketall sammen med Stjørdal. Det kan bety at innbyggerne her betaler mer enn i kommuner som Tydal og Meråker.

Henvendelsen om lovlighetene av praksisen med lik pris for lik tjeneste ble etter hvert sendt fra nevnte Sæther til Fylkesmannen i Nord-Trøndelag i mai i fjor.

Før det hadde de nemlig fått svar fra Levanger kommune at de forholdt seg til selskapsavtalen som var inngått med Innherred Renovasjon, hvor det fremkom at renovasjonsselskapet kunne ta samme pris for tjenesten hos alle 10 kommunene. Selskapet mente praksisen var innenfor regelverket.

Neste skritt ble derfor å spille inn saken for hos kontrollutvalget i Levanger og Verdal, men fikk der til svar at de holdt på med en selskapsgjennomgang av Innherred Renovasjon, og at den ville være ferdig i mai 2018. Da ville de forhåpentligvis kunne gi et svar på forespørselen.

Fylkesmannen konkluderte etter hvert med at problemstillingen kunne ha nasjonal interesse, i og med at IKS-selskap er vanlig over det ganske land.

Dermed gikk forespørselen videre til Miljødirektoratet høsten 2017.

Klart svar

27. februar kom svaret til Fylkesmannen i Trøndelag med kopi til blant annet John Ragnar Sæther, Innherred Renovasjon og Levanger kommune.

Der kommer Miljødirektoratets vurdering.

Problemstilling: Kan de samme tjenestene (det samme tjenestenivået) som leveres fra IKS-et til alle eierkommunene, gi grunnlag for en fast sats/fellesdel av nettokostnaden ved IKS-et, når eierkommunene ellers er enige om dette?

Det er her svaret fra Miljødirektoratet starter med et tydelig Nei, før de utdyper dette.

I begrunnelsen kommer de inn på at det ikke er anledning til å beregne et felles, likt gebyr for alle deltakerkommunene i tilfeller hvor kommunene har etablert interkommunalt samarbeid om renovasjon.

Videre heter det:

Eksempelvis må kostnader ved renovasjon i regi av et interkommunalt selskap eller kostnadene ved en privat aktør kunne splittes for hver kommune som betjenes. Er kostnadene ved renovasjon i en kommune høyere per abonnent enn i en annen kommune, og det ikke eksisterer faglige grunner for kostnadsutjevning, skal ikke abonnentene betale samme pris.

–Jeg er glad for at fylkesmannen nå har fått dette svaret, og håper at han følger opp. Det er tross alt flere IKS-er i vårt nye fylke. Det gjelder ikke bare Innherred Renovasjon, sier John Ragnar Sæther.

Skal følge regelverket

– Jeg mener at Innherred Renovasjon til enhver tid skal forholde seg til det som er bestemt på høyrere hold. Det som har vært utfordringen er at direktoratet har gitt motstridende meldinger.

Det sier Robert Svarva da vi møtte han på rådhuset, og ba om en kommentar til brevet fra Miljødirektoratet.

Ordføreren er tydelig på at både kommunen og Innherred Renovasjon skal følge loven, og at slik det nå blir kommunisert så må de se på den gjeldende selskapsavtalen som kommunene har med Innherred Renovasjon.

Ordfører Robert Svarva er tydelig på at hvis Innherred Renovasjon ikke følger regelverket i dag med tanke på pris for tjenesten de leverer, så skal de selvsagt endre på den praksisen. Foto: Erlend Aune

–Vi skal selvsagt gjøre det som er rett – det er det ikke tvil om, men kanskje det har kommet noen nye koster inn i regjeringen som har et annet syn på saker og ting, og det må de jo få lov til.

Svarva forteller videre at det har vært frustrerende med det man opplever som utydelige svar fra direktoratet.

–Slik jeg tolker det nå også, så er det ikke direktoratets vurderinger juridisk bindende, men jeg vil være tydelig på at vi skal gjøre det som er rett. Så dette må vi få en avklaring på.

Det skal være representantskapsmøte i Innherred Renovasjon i april, og ordføreren ser det som en selvfølge at denne saken må på agendaen da.

–Intensjonen har hele tiden vært til innbyggernes ve og vel. Vi fikk også det rådet fra juristene i KS at praksisen vi har i dag var innenfor lovverket. Det er jo derfor vi samarbeider slik vi kan levere en konkurransedyktig tjeneste, men må vi endre rutinene så gjør vi selvsagt det.