Dersom endringene i Helse Nord-Trøndelag går på bekostning av alle som sogner til Sykehuset Levanger, er det ei utvikling vi ikke kan godta, mener ordfører Robert Svarva i Levanger.

– Ser vi ei slik utvikling?

– Det er lett å tenke sånn hvis vi vi vurderer ut fra tilbudet per tusen innbygger, og når vi samtidig vet at sykehusene skal ha gjennom flere pasienter ved å få opp effektiviteten samtidig som liggetiden skal ned.

Må våkne

Sykehuset Levanger. Foto: Tor J. Friberg

Flere leger ved Sykehuset Levanger har tatt til orde for at innherredsbyggen må våkne.

Tar det ikke for gitt

– Hvor høyt skriker Levanger?

– Jeg vet ikke om målet er å skrike høyest, men å få fram budskapet. Det jobber vi med, og det på alle fronter.

– Tar vi sykehuset for gitt?

– Jeg gjør ikke det i alle fall. Men jeg tror det er en fare for at noen gjør det fordi sykehuset er noe som har vært der bestandig, sier Svarva. Han er overbevist om at heller ikke kommunestyret tar levangersykehusets eksistens for gitt.

– Det var for eksempel derfor vi bygget kombinasjonsbygget.

– Er det grunn til å frykte framtida for Sykehuset Levanger?

Kan ikke godta

– Ifølge debattinnlegget til legene, har ortopedene reist spørsmål ved om det pågår en planlagt nedbygging på Levanger til fordel for Namsos. Hvordan opplever du situasjonen?

Befolkningsgrunnlaget

– Har Namos bedre lobbyister enn Levanger?

– Det vet jeg ikke. Jeg tror vi har gode ambassadører og lobbyister for Sykehuset Levanger også. Men det åpenbare argumentet for Sykehuset Namsos er jo avstandene. Så kan vi se på rekrutteringen av fagfolk. Det er til St. Olavs de fleste ønsker seg, og anser som mest spennende.

– Har vi en dragkamp mellom sykehusene i Levanger og Namsos?

– For en som sitter utenfor og får med seg inntrykkene gjennom å lese aviser, er det åpenbart at det er en interessekonflikt. Jeg synes det virker som en del av argumentene som sykehuslegene bærer til torgs holder vann.

Det viktigste å kjempe for

– Hvor viktig er sykehuset å kjempe for?

– Kjempeviktig. Kanskje det desidert viktigste for Levanger i det hele tatt. Det er med og skaper en trygghet for innbyggerne, og er en vesentlig årsak til den veksten vi har. Samtidig representerer det en stor arbeidsplass, noe som er viktig i seg selv. Det er helt essensielt for Levanger som vertskommune at vi har sykehuset.