–Interessen for skrei er stor i Verdal. Vi får denne torskefisken fra Lofoten. Til og med uke nummer åtte i år har vi solgt over 900 kilo med fersk skrei, og det er et par tre hundre kilo mer enn i tilsvarende periode i fjor, forteller Mari Musum som er fiskeansvarlig ved Coop Mega i Verdal. Gjennomsnittevekta på skreien som kommer fra Nord-Norge ligger på mellom to og fire kilo.

–Vi har generelt hatt en sterk vekst i ferskfiskesalget det siste året. Økningen ligger nå på rundt 10 prosent. I fjor solgte vi fisk og skalldyr for rundt 2,7 millioner kroner, noe som utgjør omkring 3,6 prosent av butikkens totalomsetning, forteller en fornøyd daglig leder Morten Renbjør.

Fersk fisk hele uka

–Hva er årsaken til den store interessen for fersk fisk i Verdal?

–Jeg tror det handler litt om at vi har folk med kompetanse, og som gir gode råd og tips. Dessuten har vi en stor og innbydende disk med et stort utvalg. Folk fra Steinkjer og Inderøy kommer hit for å handle fisk. Og vi har ofte kunder fra Sverige. De «hamstrer» når de er her. Flere fiskesorter og flere kilo.

Både Coop Mega og Meny får inn fersk fisk fra de nordøstlige delene av Atlanterhavet, via store fiskehandlere på Fosen og Hitra. Det går vanligvis bare en til to dager fra fisken er tatt opp av sjøen til den havner i kjølediskene i butikkene.

–Det har faktisk hendt at vi har tilbudt fisk samme dagen som den er fanget. Men vanligvis er fisken tatt dagen før vi legger den i disken for salg, sier Musum.

Også ved Meny merker de at det er skreisesong i Lofoten.

–Vi har fersk fisk hver dag, og nå er det skrei, lever og rogn som er mest i skuddet. Det går også en del torsketunger. Salget av skrei starter 14. februar og varer helt fram til påske. Dette er nesten som salget av julebrus i november og desember, forteller Sandra Bäcklund som jobber i ferskvareavdelingen på Meny. Hun er opprinnelig utdannet butikkslakter.

Fiskewok og sushi

–Hvem er det som kjøper fisken?

–Det er litt forskjellig. Både eldre og barnefamilier. Så har vi de litt yngre som skal lage middag til venner. Da er fiskewok og sushi populært. Flere og flere har oppdaget sushi. Både de som vil eksperimentere litt selv, og de som kjøper alt ferdig. Ellers er det mange som kjøper skalldyr, hele året faktisk. Reker og krabber er alltid i skuddet, smiler Sandra og viser fram et flott eksemplar fra havets rike.

–I går, onsdag 6. mars, var det «Fiskens dag». Hvordan blir den markert i Verdal?

–Vi vil ha fokus på skrei, med blant annet en liten demonstrasjon. For øvrig skal vi feire «Fiskens dag» hele uka til ende, sier Musum.

–Vi vil sette opp plakater med fokus på fisk og info om vårt fiskeutvalg, fortreller Sandra Bäcklund ved Meny.

Positiv fiskeriminister

I løpet av 2018 er det en rekke matdager (Se egen oversikt). Både fårikålen, osten og vaflene har sin egen festdag. Og når det gjelder fisk, så er 6. mars den store dagen. Dette er «Fiskens dag».

Anbefalingen fra eksperthold er at man spiser fisk 2 -3 ganger i uka. Minst.

Bekymringene fra ernæringseksperter er imidlertid det faktum at nordmenn nå spiser 13 prosent mindre fisk enn for fem år siden. Og det er særlig den yngre delen av befolkningen som kutter ut fisken i det daglige kostholdet. Myndighetenes hovedmål er å øke forbruket av fisk med 20 prosent innen 2021, og kanskje er Fiskens dag 6.mars et ledd i å oppfylle denne målsetningen. Vi spør fiskeriminister Per Sandberg om hva han mener om spørsmålet.

–Vi er mange som har et ansvar om vi skal lykkes med arbeidet for å snu en negativ trend og få folk til å spise mer sjømat. Det nytter ikke at vi politikere snakker og fatter ambisiøse vedtak dersom ikke folk selv ønsker endring. Sjømaten, dagligvarebutikkene, barnehager, skoler, idrettslag og foreldre har et felles ansvar for at sjømaten får den plassen i kostholdet vårt som den fortjener, sier Per Sandberg. Han har nylig hatt et møte med dagligvarekjedene for å diskutere hva de kan bidra med.

Verdens beste sjømat

–Regjeringen gir i år 12,5 millioner kroner til prosjekter som skal gi barn mer kunnskap og flere gode opplevelser med fisk og sjømat. Maten vi spiser som unge er med på å legge grunnlaget for vaner vi skal ta med oss videre i livet. Barnehage og skole er viktige arenaer for å etablere gode kostholdsvaner, og derfor vil vi støtte tiltak som retter seg mot akkurat disse arenaene, poengterer ministeren.

Fiskeriministeren understreker videre at norsk sjømat har en fantastisk kvalitet. Fisk gir også gode proteiner, viktige vitaminer og mineraler. I tillegg til sunt fett.

–Det er en kjent sak at fisk beskytter mot hjerte- og karsykdommer, og fisk bidrar til utviklingen av nervesystemet hos fostre og spedbarn. Vi har alle godt av å spise mer sjømat. Men det er ikke sånn at vi skal spise mat bare fordi det er sunt og bra for helsa. Vi skal spise fordi det er godt. Vi må ikke være beskjedne når vi har verdens beste sjømat, mener ministeren som har trådt sine barnesko på Skogn.