Midt på sommeren i 1997 var mannen som den gang var midt i 20-årene involvert i en kraftig kollisjon på E6 i Sør-Trøndelag.

Han ble sittende fastklemt med beina, men kom seg ut av bilen - som hadde så omfattende skader at den ble kondemnert.

Mannen ble fraktet til Regionsykehuset i Trondheim i ambulanse.

Inn og ut av jobb

På tidspunktet for ulykken var han sykmeldt fra jobben. I årene fremover var han inn og ut av arbeidslivet. Flere arbeidsforhold tok slutt på grunn av helseplager, og verken yrkesrettet attføring eller gjennomføring av kurs for å få andre typer jobber ble noen varig suksess.

I 2004 utbetalte If Skadeforskring invaliditetserstatning på litt under 30.000 kroner.

Ett år senere ba mannen om at forsikringsselskapet gjenåpnet saken, fordi helsetilstanden hans var forverret.

– Mest sannsynlig blir jeg 50 prosent ufør, kanskje 100 prosent, opplyste han til forsikringsselskapet.

Jobbet i halv stilling

Mannen fikk seg en kontorjobb i halv stilling, og to år senere ble han 50 prosent ufør. I utgangspunktet for en tidsbegrenset periode, men i 2013 ble den gjort varig.

Da det ble nedbemanning på jobben i 2015, mistet han halvstillingen han hadde hatt siden 2006. Det fikk ham til å søke 100 prosent uførhet, noe Nav i Levanger innvilget fra 1. januar i fjor.

– Problemene med anklene etter bilulykken er den dominerende årsaken til at det har vært vanskelig å kunne være i vanlig jobb, mente mannen, som etter avslag i finansklagenemnda og få utsikter til løsning i konfliktrådet gjennom sin advokat tok ut stevning mot forsikringsselskapet ved Inntrøndelag tingrett.

Mente det var andre grunner

Forsikringsselskapet vedgikk at han hadde restplager etter ulykken tilsvarende en liten prosentandel medisinsk invaliditet, men ikke at dette hadde hatt noen betydning for hans problemer med å komme skikkelig tilbake i jobb.

– Han hadde andre plager før ulykken, og andre forhold har påvirket utviklingen etterpå, mente If Skadeforsikring.

De viste også til en doktorerklæring fra 2006 som underbygget dette.

Årsakssammenheng

Etter en lengre vurdering av legejournaler både før og etter ulykken, konkluderte tingretten med at helsesituasjonen før ulykken ikke kan forklare de etterfølgende ankelproblemene.

Mannen ødela senene da han presset seg ut av bilvraket, og satt i rullestol noen dager etter ulykken. Han gikk også til fysikalsk behandling i to-tre år etter ulykken, og først etter tiden for kollisjonen er plagene i anklene mye nevnt i journalene.

Det er også på det rene at ting har blitt verre med årene.

Inntrøndelag tingrett dømte dermed If Skadeforsikring å betale erstatning i tråd med skadeerstatningsloven, og til å betale sakskostnader på litt over 150.000 kroner.