Levanger bygde sitt kombinasjonsbygg for å trygge framtida for sykehuset. Namsos ønsker å gjøre det samme.

For mange kan det se ut de to sykehusene står i en posisjonskamp. Kanskje er det å trekke det langt å bruke begrepet den enes brød, (...), men at eget sykehustilbud er verdt å kjempe for, er ikke minst ordføreren i Levanger talsmann for når han trekker fram befolkningsgrunnlaget som argument.

Forskjeller

–Det finnes ikke en eneste sykehuspasient i kombinasjonsbygget på Levanger, mens det planlagte bygget på Namsos skal være et komplisert og omfattende sykehusbygg med nettopp pasienter, hevder de i et tidligere publisert debattinnlegg.

Av intensjonsavtalen som ble signert av direktør Torbjørn Aas, Helse Nord-Trøndelag, og ordfører Arnhild Holstad, Namsos kommune, 11. september i fjor, går det fram at kombinasjonsbygget er tenkt oppført av kommunen, tenkt plassert på sykehusets areal og bygd sammen med sykehuset.

Ikke lagt fram for Slørdahl

–En investeringssak i denne størrelsesorden krever regional godkjenning. Vi er kjent med at Helse Nord-Trøndelag har inngått en intensjonsavtale med Namsos kommune om et kombinasjonsbygg, og begrunnelsen for dette. Avtale og prosjekt er imidlertid ikke presentert for det regionale helseforetaket så langt. Så lenge saken ikke er behandlet hos oss, er det ikke mulig for vår del å gi en tidsplan for prosjektet, skriver kommunikasjonsdirektør Tor Harald Haukås i Helse Midt-Norge RHF i en epost til Innherred.

Helseforetakene gjennomfører regelmessig dialogmøter. Uten at kombinasjonsbygget i Namsos var på agendaen for siste møte ble temaet ifølge Haukås likevel berørt i møtet.

–Fra det regionale helseforetakets side ble saken kommentert med at det vil være fornuftig å drøfte prosjekt og intensjonsavtale med oss før avtalen eventuelt fornyes, informerer Haukås.

–Kan et mulig utfall være at RHF setter foten ned for prosjektet?

–Så lenge slike avtaler ikke binder helseforetaket opp til framtidige investeringer, er det ingenting i veien for å inngå slike avtaler som bereder grunnen for prosjekter eller framtidig samarbeid. Men det er også slik at investeringer i denne størrelsesorden krever regional godkjenning, blant annet av den grunn er det fornuftig å drøfte dem med regionnivået.

Avtale skal revideres

Intensjonsavtalen mellom Namsos kommune og Helse Nord-Trøndelag skal revideres hvert halvår.

–Jeg opplever at vi har god dialog med Namsos kommune, slik vi også hadde det med Levanger kommune da det ble etablert kombinasjonsbygg i Levanger. Det er ikke avtalt dato for nytt møte med Namsos kommune, men Helse-Nord-Trøndelag vil ta initiativ til dette, informerer Torbjørn Aas, direktør i Helse Nord-Trøndelag.

–En investering i denne størrelsen vil kreve regional godkjenning. Prosjektet er ikke presentert for det regionale helseforetaket ennå. Hvordan ser du for deg den videre behandling av kombinasjonsbygg-planene?

–Intensjonsavtalen angir at partene skal kartlegge sine behov, og deretter vurdere om dette kan utvikles til et felles prosjekt. Det er også en klar forutsetning fra Helse Nord-Trøndelag at vi har økonomisk bærekraft til å dekke kostnadene et slik prosjekt vil medføre. Dersom forutsetningene viser at det er grunnlag for å gå videre, så følger vi fastsatt prosedyre for behandling av større investeringsprosjekter i Helse Midt-Norge.

Må bruke nødvendig tid

Intensjonsavtalen utløper dersom partene ikke kommer fram til en endelig og bindende avtale om videre samarbeid innen to år.

–Anser du det som god tid, eller haster det?

Ikke besluttet ennå

–Etter siste styremøte i Helse Nord-Trøndelag hvor strategisk utviklingsplan ble behandlet, kan vi få inntrykk av at «namsosmiljøet» ser på vedtaket som en investeringsbeslutning. Er du komfortabel med de forventningene som innbyggere i Namsos sitter med?

–Jeg forstår at innbyggerne i Namdalen også har ønske om et godt sykehustilbud i framtida. Styret har ikke fattet en investeringsbeslutning. Denne vil i så fall gjøres av styret som en del av prosessen med tidligfase for sykehusbygg. Styret har i Helse Nord-Trøndelag vedtatt en strategisk utviklingsplan hvor kombinasjonsbygg i Namsos ligger inne som et av flere prosjekter. Uansett, og for alle framtidige investeringsprosjekter i Helse Nord-Trøndelag, er det en forutsetning at vi klarer å etablere en økonomisk realitet som gjør det mulig å utvikle oss i tråd med styrets vedtak, skriver Torbjørn Aas.