Bakgrunnen er Levanger kommunes rolle i tjenestetilbudene til en ung mann som i fjor døde mens han bodde på en institusjon i Levanger. Mannen var multihandikappet. I et brev til Levanger kommune, rettet hans verge sterk kritikk mot kommunen som han mente ikke hadde sørget for et fullkomment og forsvarlig tjenestetilbud for en person med spesielle behov.

Til kommunestyret

Nå tar Fremskrittspartirepresentantene Asgeir Persøy og Harald Berg saken til kommunestyret, og det i form av fire spørsmål de ber ordføreren svare på. Blant annet vil de vite hva ordføreren vil gjøre for å bøte på det de mener er feil som er begått overfor de pårørende. Neste kommunestyremøte er onsdag 21. mars.

Persøy og Berg minner om at det fra vergens side ble hevdet at den unge mannen ble plassert mot sin vilje på en institusjon for eldre, syke og dødende personer i perioden mars 2016 til juli 2017.

Rettet kritikk

«Til tross for at Levanger kommune flere ganger ble gjort oppmerksomme på alvorlig, livstruende epilepsisykdom, unnlot kommunen å ha kontinuerlig tilsyn med brukeren i en lang periode. I de 16 månedene brukeren bodde i Levanger, fikk han ikke en eneste gang tilbud om å være med på aktiviteter eller andre velferdstilbud. Flere ganger ble den multihandikappede brukeren uten språk og formidlingsevne sendt til sykehus uten assistanse av pleiere eller informasjon om årsak til innleggelsen. Kommunen har unnlatt å samarbeide med verge, har ikke besvart skriftlige henvendelser og ikke respondert på møte med verge. Levanger kommune unnlot å behandle klage på institusjonsopphold i 15 måneder, og oversendte klagen til overordnet myndighet først to måneder etter at bruker var død. Til tross for mangelen på adekvate tjenesteytelser, har Levanger kommune sendt betydelige økonomiske krav, også for tjenester som har vært uønsket og som har vært påklaget uten realitetsbehandling», skriver Asgeir Persøy og Harald Berg i argumentasjonen som følger de fire spørsmålene.

Oversendt til fylkeslegen

Representantene viser til vergens momenter i brevet til kommunen fra 2017. Deler av dette ble gjengitt også i en reportasje i Innherred i fjor høst. Kommunalsjefen svarte da at tilbudet til den multisyke personen hadde vært bra, at kommunen ikke hadde noe som helst å skjule, og at alle dokumenter var oversendt til Fylkesmannen for kontroll og vurdering. Kommunalsjefen var ikke enig i vergens framstilling av saken, uten at han kunne kommentere forholdet ytterligere.

De fire spørsmålene

Spørsmålene som Frp-representantene stiller ordføreren har denne ordlyden:

Mener ordføreren at helsetilbudet til innbyggerne skal være av en slik praksis som er beskrevet ovenfor?

Hva vil ordføreren gjøre for å bøte på de feil som er begått i denne saken overfor de pårørende?

Hvilke tiltak vil ordføreren igangsette for å endre en slik rystende praksis som er skissert ovenfor?

Vil ordfører gi en kort redegjørelse for hvilke oppgaver en verge har?