Onsdag formiddag var politibetjenten i Utrykningspolitiet ute på oppdrag i Verdal sentrum, utenfor Amfi-senteret i Jernbanegata.

Tasting er verst

Da Innherred kom dit hadde han stått et kvarters tid, og vinket inn sin andre bil for dagen. Denne gangen en kvinne som han i kikkerten så at fiklet med mobilen sin bak rattet, sånn omtrent ved bankbygget der også lokalavisa holder til.

– Vi i UP har litt ekstra fokus på beltebruk og mobil om dagen, forteller Bollerud etter å ha utstedt et forenklet forelegg på 1.700 kroner som kvinnen signerte.

– Jeg har inntrykk av at folk har blitt flinkere til å unngå å snakke i eller taste på mobilen med årene. Men vi tar fortsatt mange. Folk må dessuten skjønne at å taste på mobilen er enda verre enn å snakke i den. For det kan skje mye i trafikkbildet i det øyeblikket man tar fokus vekk fra vegen og ser ned på mobilen.

Gebyr og forelegg

I den første bilen som ble vinket inn litt tidligere, satt en sjåfør uten bilbelte. Det ga et gebyr på 1.500 kroner.

– Hva er forskjellen på gebyr og forelegg?

– I all hovedsak merker ikke folk noen stor forskjell. Verken gebyr eller forenklet forelegg havner i strafferegisteret. Men får du et forelegg, må du signere for å godta det. Nekter du å godta forelegget, må jeg gå til anmeldelse, og da blir det straffesak ut av det. Et gebyr kan du klage på, men saken havner ikke i retten.

Vil ikke være firkantet

Allerede mens Innherred snakker med politibetjenten blir han nødt til å vinke inn nummer tre for dagen, i løpet av en knapp halvtime. Denne gangen en mannlig sjåfør som ikke hadde bilbeltet på.

– Jeg prøver å ikke være firkantet, og utviser skjønn. Er det noen som kommer ut fra en parkeringsplass rett borte i gata, og ikke har tatt på beltet, vinker jeg dem ikke inn etter noen meters kjøring. Men her var det en som kom rundt rundkjøringen helt i enden av gata. Han hadde flere hundre meter på å feste beltet, forklarer Bollerud etter sin tredje innvinking.

For mobilbrukere er det riktignok ingen unnskyldning å bare ha kjørt noen meter.

– Bare akkurat i dag

Politibetjenten forteller at de fleste som vinkes inn utviser forståelse.

– Det hender folk er litt sure, men mest på seg selv, tror jeg. Så har du de som må fortelle at de aldri trykker på telefonen eller glemmer beltet, annet enn akkurat denne gangen. Sånn er det med de som kjører for fort også. Men jeg tror ikke det finnes en eneste sjåfør som aldri har kjørt for fort, smiler Bollerud.

Og i det han sier det, må han vinke inn nummer fire. Denne gangen en mann litt lavt i setet i en bil som innbød til det. Om det var mobil eller belte denne gangen vet vi ikke helt. Vi sier til politibetjenten som han sier til alle sjåførene etter å ha utstedt forelegg eller gebyr:

– Ha en fortsatt fin dag.