Innherred

Marte Skjesol

Ifølge nye EU-krav til materialgjenvinning skal 50 prosent av avfallet gå til materialgjenvinning innen 2020. Kommunikasjonsrådgiver Øyfrid Knudsen ved Innherred Renovasjon (IR) sier selskapet er godt på vei og langt bedre enn landsgjennomsnittet. Blant 12 midtnorske renovasjonsselskap ligger laveste materialgjenvinningsgrad på 26 prosent. Ingen har høyere tall enn IR.

–I Norge er det per nå på 38 prosent, mens Innherred Renovasjon har 49,98 prosent, forteller Knudsen.

Samtidig legger hun ikke skjul på at de har lang vei å gå for å nå kravene de neste 17 årene. Innen 2035 krever EU nemlig 65 prosent.

Knudsen mener både innbyggerne og Innherred renovasjon nå må ta ansvar for å nå de nye EU-kravene.Først og fremst handler det om sortering av flere typer avfall og IR ser på en mulig ettersortering for å få mer ut av restavfallet. Hjemme kan vi som kjent sortere matavfall, papp/papir, plast og rest og det er restdunken som alltid veier tyngst. I 2017 kastet vi 12.200 kilo restavfall, noe som utgjør 25 prosent av avfallet IR tar imot.

Sorteringsanalyser fra containere med restavfall på gjenvinningsstasjonen viser at 32 prosent ikke var restavfall, men mye avfall som i stedet kunne vært sendt til materialgjenvinning.

– Samme type analyse gjøres for avfall i dunkene hjemme og de viser også mye plast og tekstiler, samt mye matavfall. Folk må bli mer bevisst og våre ansatte må være gode på å veilede kundene. Når det gjelder hvordan vi kaster hjemme så må vi jobbe på informasjonssiden, sier Knudsen.

Blant tiltakene IR gjør er kildesortering av hytteavfall.

–Hittil har det meste vært behandlet som restavfall, nå satser vi på bedre returpunkt med mer sortering også der, sier Knudsen.

Flere dunker

Hun forteller at IR vurderer å gi ut egne dunker for glass- og metallemballasje hjemme hos folk for å gjøre det enklere å sortere.

–Dette ligger i planen vår for de neste fire år, opplyser Knudsen og legger til at de til enhver tid jobber for å være med på utvikling av gjenvinning, blant annet på trevirke, som er det vi kaster nest mest av.

–I dag brennes tre opp til flis og blir til biobrensel. Om vi kunne brukt treet til nytt materiale framfor å brenne det, ville vi økt materialgjenvinningen betydelig, sier Knudsen.

Dugnad

Hun understreker at målet om 65 prosent gjenvinning er noe IR ikke klarer å nå alene.

–Dette er jo en felles dugnad, understreker hun og mener befolkningen kan gjøre mye for å hjelpe til.

Hun tror mange er usikre på hvordan man sorterer enkelte avfall. Knudsen har flere tips til usikre forbrukere.

–Ofte kan man lese på emballasjen hvordan man sorterer. Også finnes det en nettside som heter sortere.no som kan være lurt å sjekke. Du kan for eksempel skrive «smøreosttube» i søkefeltet deres så får du svar på hvor det skal kastes.

Mens rest og trevirke er det vi kaster mest av, ligger matavfall på tredjeplass med over 6000 tonn i 2017. Knudsen tror folk kaster mer mat enn nødvendig.

–Matavfallsmengden gikk litt ned i 2017, og det er positivt. Det er flott at man sorterer maten, men det beste er jo at vi spiser den, sier hun.

Aller viktigst mener Knudsen det er at hver enkelt tenker gjennom eget forbruk. I 2017 har hver innbygger som sogner til Innherred renovasjon kastet nesten 500 kilo søppel.

–Det sies at hvis du handler for 1000 kroner, så leverer du to kilo avfall. Viktigste man kan gjøre er å begrense forbruket, men det er jo ikke enkelt. Vi ser at utviklingen går i takt med hvordan økonomien er. Det sies jo at man må kjøpe for å opprettholde økonomien i Norge, sier Øyfrid Knudsen.

995 99 805

marte.skjesol@innherred.no