Nylig dukket underskriftsaksjonen «Verdal 17. mai - JA til barnetog kl 12» opp på nettstedet Opprop.net.

En roligere start på dagen

Det er Elin Duvsete og Mari Karoline Nubdal Frøseth som står bak oppropet, som begrunnes med at flere familier opplever at 17. mai-morgenen blir stress med barnetog som starter tidlig.

– 17. mai er barnas dag. Antall barn i korps går nedover. Kunne de fått en roligere start på dagen? Da kunne alle ha startet dagen med en god 17. mai-frokost og tid sammen, før barnas festdag kan begynne. Flere vil da kunne glede seg over denne dagen, forklarer initiativtakerne, som ønsker at det sees på saken, om ikke i år, så i hvert fall fra 2019.

Frøseth har parallelt lagt ut på Facebook et ønske om innspill på hvordan folk synes 17. mai-feiringen i Verdal fungerer. Så om ikke toget kan flyttes, eller folket eller kommunen ikke vil, så synes hun uansett det bør gjøres noe med at feiringen har blitt «utvannet» de siste årene.

– Barnetoget har blitt mer et punkt i programmet på en hektisk formiddag, enn det høydepunktet det hadde fortjent å være.

– Ikke et forsøk på revolusjon

Hun forteller at hun nettopp har blitt korpsmamma, men bedyrer at det ikke først og fremst er det som gjør at hun aller helst ønsker seg barnetoget senere på dagen.

– Hva om 17. mai-komiteen, lærere, foreldre og andre kan starte tidlig med å legge grunnlaget for hurra-rop og sanger, slik at det ikke bare blir sporadiske små-hurra til nabokjerringa utenfor Domus'en, beskriver Frøseth.

Hun ha mer liv på 17. mai, og mer glede og takknemlighet for hvorfor nasjonen har en slik markering.

– Jeg har ingen intensjon om å revolusjonere nasjonaldagen, men lufte problemstillingen rundt blant annet en hektisk 17. mai-formiddag. Hvem er dagen for, hva fungerer og hva kan gjøres annleredes, spør Mari Karoline Nubdal Frøseth.

Fikk raskt svar fra kommunen

Frøseth har ikke bare ytret sine tanker i sosiale medier, hun har også spurt kommunen om saken. Og de har svart, raskt. Det er kulturkontoret i Verdal kommune som har ansvaret for gjennomføringen av 17. mai-arrangementet i sentrum.

Rådgiver på kulturtjenesten, Rune Dillan, forteller at grunnen til at barnetoget starter klokken 10.00 og arrangementet i Moeparken er ferdig ved tolvtiden, er at kretsene har ønsket dette.

– Mange av korpsene har spilling rundt omkring tidlig på morgenen, og det er lokale tradisjoner som de ønsker å fortsette med.

Siste endring i 2012

Ideen bak slik feiringen har vært de siste årene er ifølge rådgiveren på kulturtjenesten å ha et sentrumsarrangement der alle skoler i kommunen kan delta, og så får kretsene ha sine arrangement i fred og ro på ettermiddagen.

– Tidligere var det også borgertog i sentrum på ettermiddagen. Det ble tatt bort for å sette ekstra fokus på kretsenes egne arrangement, forklarer han.

17. mai vil nok uansett bli en stressende dag for unge korpsmusikere, men synes de selv det er et problem? Her noen musikere fra Vuku skolemusikkorps - ikke på 17. mai, men på veg for å prøve å rekruttere flere medmusikanter. Foto: Roger M. Svendsen

Det var i 2012 at det ble bestemt å slå sammen barne- og borgertoget i Verdal (journ.anm.). Samtidig fikk barnetoget en halv time senere avgang (tidligere gikk de klokken 09.30). Logistikkutfordringer har det alltid vært, uansett opplegg. Da samtlige skoler i kommunen var representert i toget i 2014, var det første gang siden 50-årsmarkeringen for freden i 1995.

Rune Dillan tror det er vanskelig å sette noen klar sammenheng mellom færre korpsmusikere og tidlig barnetog på 17. mai.

Kommer til å ta en gjennomgang

Men ønsket om å få en gjennomgang av opplegget blir nok uansett innfridd fra kommunens side.

– I år blir det nok som i fjor, eneste usikkerhet er om renoveringen av Moeparken blir ferdig. Imidlertid vil det etter årets markering sees nærmere på fremtidige markeringer av 17. mai. Den vedtatte skolestrukturendringen vil nok påvirke dette, skriver Dillan, som lover at alle muligheter vil bli vurdert.

– FAUene, barnehager, private og det offentlige, lag og foreninger, organisasjoner og selvsagt musikkorpsene vil på et eller annet vis bli invitert inn i prosessen, lover rådgiver på kulturtjenesten, Rune Dillan.