Nå går de ut og samler underskrifter fra innbyggerne.

Underskriftsaksjon

Dersom minst 300 innbyggere signerer et opprop om å få saken til Torbjørn Skårstad til politisk behandling, plikter kommunestyret ifølge kommuneloven å ta å ta stilling til innbyggerforslaget senest seks måneder etter at det fremmes. Og nettopp den veien akter støttespillerne å gå for å få brakt oppreisingssøknaden fra Skårstad inn for kommunens øverste politiske beslutningsorgan.

–Jeg merker at folk er engasjert. Og det er stadig nye som dukker opp, folk jeg heller ikke kjenner. Jeg er rørt av å se hvordan alle sammen engasjerer seg, forteller Torbjørn Skårstad.

Torbjørn Skårstad sier han er rørt av støtten fra kjente og ukjente.

Ble stemplet

Støttegruppa mener at skolestyrer og lærer ved Lysaker barneskole i sin tid gjorde en feilvurdering, og at ansvaret for beslutningen dermed ligger hos kommunen.

–Skamvett

Flere har pekt på at Levanger kommune må kunne skaffe til veie dokumentasjonen og testene som ligger til grunn for beslutningen om å karakterisere ham som evneveik. Trond Knudsen vil imidlertid appellere til hjertet og samvittighet. Han tror det er mange som stiller seg bak.

–300 underskrifter er lovens minimumskrav, men jeg tror vi får flere enn det. Og det vil samtidig være en styrke. Torbjørn har selv gitt uttrykk for at det ikke er pengene som er det viktigste, men erkjennelsen av at kommunen har gjort en feil. Dette er ikke juss, først og fremst. Det er skamvett, konkluderte Trond Knudsen da han på slutten av møtet takket for oppmøtet. Han er blant de mange som er opprørt over den behandlingen Skårstad har fått, og at det sitter så langt inne for kommunen å erkjenne ansvar.

Underskriftsaksjonen starter umiddelbart, og det var flere på møtet torsdag som ga uttrykk for at de gjerne går fra dør til dør.

–Jeg gir meg aldri. Om vi så må løfte saken til høyeste hold, sier Janne Jørstad (Frp).

Har snakket med mange

–Nå må vi sette følelsene i sving, også i kommunestyresalen. Nå må alle gå i tenkeboksen, for her er det begått en stor urett, appellerer Jørstad.

–Jeg synes behandlinga Torbjørn får er svært uverdig. Han fikk en start på livet som ingen kan tenke seg. At kommunen nekter å ta ansvar for at han ble feilplassert på spesialskolen, det synes jeg er helt hårreisende, sier Mats Persøy.

–Det er ingen av dem som vi har snakket med som mener behandlingen Skårstad har fått er rettferdig, tilføyer han.

–Vi har snakket med mange.

Trenger fortsatt flertall

Selv om initiativet fra folket skulle klare å bringe Torbjørn Skårstads sak inn for kommunestyret, vil det fortsatt være et spørsmål hvorvidt flertallet vender tommelen opp eller ned for oppreisingssøknaden. Til nå er det hovedsakelig opposisjonspartiene som har flagget støtte for Skårstads sak.

–Med innbyggernes underskrifter til grunn, tror jeg det er mulig å få flertall, kommenterte Knut Hjelmstad (H), og ga uttrykk for at han mener det fra ordførerens side synes å ha gått prestisje i saken.

–Kommunen har ikke plikt til å opprette ei oppreisingsordning. Men dette har med anstendighet å gjøre, det har med omdømmebygging for Levanger kommune å gjøre, og for meg er det også et moralsk spørsmål, sa Jostein Trøite (SV) i møtet. Det handler om unger som i sin tid fikk et stempel og et sår som aldri gror.