Guro Skjetne fortviler over lite gjennomtenkte parkeringer og mangel på respekt blant enkelte bilister i Levanger. Hun er leder for rådet for likestilling for funksjonshemmede i Levanger kommune, og ble senest søndag forhindret fra å parkere på en av de tre avsatte handikapp-plassene utenfor Løa ved Trønderhallen på Røstad.

- Jeg skulle hit med datteren min, men alle tre plassene var opptatt av biler uten HC-skilt. Jeg søkte opp registreringsnumrene, og vet hvem alle tre bileiere er, sier hun.

Søndag kveld la hun ut et offentlig innlegg på Facebook, hvor hun ba funksjonsfriske vise respekt for handikapp-plassene som finnes i Levanger.

- Et knippe medmennesker som synes det er helt greit å parkere på hc-parkeringen utenfor Trønderhallen, selv om de ikke har hc-skilt. Resultat? Vi som trenger plassene må snu og kjøre hjem. Vis litt respekt da folkens, og ja, enkel sak å søke opp reg nummeret på bilene deres, så jeg vet selvsagt hvem dere er, skrev Skjetne på Facebook.

Mange reaksjoner

Innlegget skapte mye debatt og engasjement søndag, og en rekke andre la ikke skjul på at de hadde opplevd samme problem ved Trønderhallen gjentatte ganger. Flere kalte det skammelig oppførsel fra bilistene som parkerer ulovlig og hindrer funksjonshemmede fra å bruke Trønderhallen. Flere skriver at de har blitt nødt til å snu, fordi handikapplassene har vært fulle.

- For oss som må bruke HC-plasser, handler det om å få bruke anlegg og aktiviteter på lik linje med funksjonsfriske. Ellers må vi ofte snu fordi vi ikke kommer oss fram, sier hun.

Skjetne jobber til daglig ved Nord universitet, og sier at det på kveldstid også er samme problem der. Derfor ville hun adressere synderne på Facebook i helgen. Innlegget hadde mandag formiddag nærmere 50 likes og reaksjoner i tillegg til 32 delinger og en lang rekke kommentarer. De andre støtter Skjetne i sine kommentarer, og skriver blant annet at bilene burde bli tauet bort umiddelbart.  Andre skriver at bilistene burde fått navn og nummer lagt ut i full offentlighet, og sier at de har opplevd det samme flere ganger.

Årsaken til at Skjetne reagerer er at hun selv er avhengig av HC-plassene ved Trønderhallen, hvor hun og datteren oppsøker turnhallen flere ganger i uka. Da må hun få parkering nært hallen, på de oppmerkede HC-plassene.

- Jeg reagerer så sterkt på dette fordi HC-plassene er et av de viktigste likestillingsverktøyene vi funksjonshindrede har i hverdagslivet vårt. Plassene gjør at vi kan delta på alle arenaer i samfunnslivet på lik linje med funksjonsfriske, sier hun og understreker at HC-parkeringen er et viktig folkehelsetiltak som senker terskelen for at alle kan delta på arrangementer i kommunen.

Tar tak i problemet

Svenn Robert Berg er daglig leder ved Trønderhallen, og reagerte raskt på innlegget søndag kveld. Han er tydelig på at de skal rette opp i problemet så fort som mulig.

- Nei, sånn skal det ikke være! skrev han i et svar til Skjetne søndag kveld.

Han bekrefter mandag at det tas tak i saken etter Skjetnes klare melding, som hun også videreformidlet i en mail til Trønderhallen.

- Dette er et problem vi ikke har vært fullt klare over. Jeg har kontaktet kommunalteknikkenheten i kommunen, og vi skal sammen lage tiltak for å rette opp i dette, sier Berg mandag, da han møtte Skjetne ved Trønderhallen for en prat.

Han legger til at det blir åpnet for flere kontroller av HC-plassene fra ansatte ved Trønderhallen. Om det blir ulovlige parkeringer, kan de ansatte da bruke høytaleranlegget for å kalle inn bileiere for å flytte bilene.

- Det blir trolig også satt en tretimersgrense for parkering på området. Vi håper det vil bidra til å forbedre ting, sier han.

Roser rask respons

Skjetne er nå glad for at Trønderhallen tar grep i samarbeid med Levanger kommune.

- Det er flott at de tar grep så raskt, sier hun.

Samtidig er hun tydelig på at hun stadig ber folk generelt om å tenke seg om før de parkerer.

- Dette er ikke et problem ved verken Magneten eller i byen, men ved universitetet og Trønderhallen er det et problem utenom vanlig dagtid. Kvelder og helger er det et problem, og spesielt om vinteren. Jeg tror at mange av de som parkerer ulovlig på HC-plasser rett og slett ikke tenker seg om, sier Skjetne og håper på bedring.

Synder beklaget etterpå

Mandag svarte også en person på innlegget og beklaget at vedkommende var en av de tre bilistene som parkerte ulovlig på HC-plassen søndag. Personen forklarte i innlegget at de skulle til et arrangement på Røstad, og hadde dårlig tid. Personen beklaget parkeringen, og lovte at det ikke skulle skje igjen.

- Poenget er tatt uansett; det er noen som TRENGER disse plassene, og folk som ikke får gjort det de skal når andre tar snarveier, skrev personen og la til hashtaggen #lessonlearned. Dermed vanket det også ros av Skjetne for å ha beklaget parkeringen.

- Det er bra de beklager. Jeg ønsker jo ikke å være en sur person, fordi det er jeg ikke, men i blant må man si i fra når noe er feil, sier hun.