– Det blir kanskje ikke rett å bruke ordet «legge seg flat», men de beklaget at brevet var formulert slik at det kunne misforstås.

Direktør Geir Tore Leira fra Innherred Renovasjon (IR) har vært på Oslo-besøk i forrige uke. Sammen med jurister og ledelse fra KS Bedrift.

Bakgrunnen for at IR-sjefen tok turen er naturlig nok renovasjon, og nærmere bestemt lik pris for lik tjeneste, og om det er anledning til å innføre hytterenovasjon på linje med husholdningsrenovasjon.

Geir Tore Leira i Innherred Renovasjon sier de fikk full støtte fra Miljødirektoratet i måten selskapet praktiserer lovverket.

Det er et svarbrev til Fylkesmannen i Trøndelag fra Miljødirektoratet 27. februar som fikk diskusjonen om temaet til å blusse opp.

Noen hytteforeninger i Levanger med John Ragnar Sæther i spissen, mente av svaret fra direktoratet ikke var til å misforstå. De tolket det slik at det kan ikke være lik pris for lik tjeneste, men at det må føres et eget regnskap for hver enkelt av de ti kommunene hvor IR tilbyr renovasjonstjenesten.

I tillegg er de av den klare oppfatning at avslutningsavsnittet i brevet ikke levner tvil om at det er opp til hver enkelt kommune å bestemme om det skal være hytterenovasjon eller ikke.

Det er ikke til å legge skjul på at dette er en diskusjon som har pågått en stund, og at tilliten mellom partene er i ferd med å nærme seg det vi ser på Stortinget i disse dager.

Brevet fra direktoratet ble møtt med hoderysting i IR sine lokaler i Russerveien.

Innherred møtte direktør Leira og økonomisjef Stig Arild Myhre i forrige uke, og de kunne fortelle at de skjønte ikke så mye av hva direktoratet egentlig mente.

Flere stusset

Den samme reaksjonen kom fra KS Bedrift, og de var raske på avtrekkeren med å be om et møte med direktoratet for å få klargjort hva de egentlig mente.

Dette gjaldt også fylkesmannen, som kunne fortelle Innherred at de også hadde bedt om en presisering av enkelte punkter i det samme brevet.

–Vi startet møte med å fortelle litt om hvordan vi gjør ting i IR, blant annet hvordan vi organiserer ruteoptimalisering ved innhenting av avfall. Samtidig at folk kan bruke gjenvinningsstasjonene på tvers av kommunegrensene. Dette er noe av det som underbygger fleksibiliteten i tjenestene våre, slik at dette forsvarer en lik pris for lik tjeneste, forteller Leira.

Videre ble det brukt litt tid på å oppklare forskjellene på gebyr og pris. Leira gjentar at han skjønner at dette kan være forvirrende, all den tid fagfolk både i direktoratet og KS Bedrift måtte gå en ekstra runde for å bringe klarhet i dette.

–Etter denne gjennomgangen var Miljødirektoratet tydelig på at hvis det er enkelte særkostnader i en kommune, så er det ikke vi som kan bestemme den prisen til abonnentene. Denne skal heller ikke fordeles på de øvrige kommunene.

Det er nok dette som har skapt forvirringen. Denne eventuelle særkostnaden har ikke noe med det ordinære renovasjonsgebyret å gjøre.

Pris og regnskap

For når det kommer til det, så har IR full anledning til å kjøre ett regnskap for alle ti kommunene samlet.

–Vi har full mulighet til å fordele transportkostnadene. Hvis vi bestemmer oss for å gjøre investeringer i en kommune før en annen, men at på sikt så vil dette jevnes ut gjennom en investeringsplan, så kan vi kostnadsføre dette i et felles regnskap. Dette er også direktoratets forståelse, sier Leira.

Han forteller at Miljødirektoratet, med bakgrunn i dette, skal komme tilbake med et svar på lik pris for lik tjeneste som presiserer dette. Ifølge Leira antydet de at dette brevet vil komme allerede før påske.

–Oppfattelsen vår i møtet var at vi slik vi gjør det, er også slik det skal være.

Leira stusser også over at det blir stilt spørsmål om ett regnskap og lik pris for lik tjeneste, all den tid at dette kommer innbyggerne til gode.

–Hvis vi skal passe på at bare folk fra Levanger kan bruke gjenbrukstorget på Mule, så vil det kreve økt bemanning. Og ikke bare på det området, sier Leira, og antyder fort at det kunne blitt en prisøkning på 25 prosent hvis dette hadde blitt en realitet.

I dag koster renovasjonsgebyret for en normalbolig 4162 kroner per år.

I 2015 var det samme gebyret 4038 kroner, og viser dermed at økningen er minimal.

–I fjor gikk vi med overskudd, og dette skal komme våre abonnenter til gode gjennom beløpet på fakturaen i årene som kommer, lover Leira.

Hytterenovasjon

Det har også vært stilt spørsmål om IR har anledning til å innføre hytterenovasjon.

–I den saken kan jeg vel si at direktoratet la seg flat, og måten de hadde ordlagt seg i brevet var ikke bra. Hytterenovasjon er en del av husholdningsrenovasjon. Det står i loven at hvis det er uhensiktsmessig å samle inn avfall i områder, så kan kommunen vedta unntak. Dette hører imidlertid med til sjeldenhetene. Regelen er den at det skal være både husholdnings- og hytterenovasjon, poengterer direktøren i IR.

Legges død

Leira håper nå debatten kan avsluttes, og at man i fellesskap kan se fremover.

–Jeg vil også understreke at vi kjører eget regnskap for hyttene, slik at det ikke er snakk om subsidiering verken den ene eller andre veien, om det er snakk om hytte- eller husholdningsrenovasjon.

Nå er IR godt i gang med oppsamlingsplasser for hyttene i Levanger, også øst for Trondheimsfjorden.

Før påske skal alt være klart med returpunkt for hytteeierne ved Tomtvatnet, Grønningen og Åsen øst for E6.

–Nå ruller vi ut. Vulusjøen rekker vi ikke til påske, men vi er i gang med å hugge ut, så det vil ikke gå så langt tid før alt er på plass der også, sier Geir Tore Leira.