I 2012 kjøpte Charlotte Karstad og Tommy Hårberg seg hus i Vuku som siden den gang har gjennomgått en totalrenovering. Nå er det bare vaskerommet som gjenstår før det meste er komplett.

Det har blitt nøyaktig etter deres stil og behov, hvor barna Rikke (4) og Sander (2) og Tommys sønn Lukas (6) trives godt i landlige omgivelser. De har også en stor hage hvor det de siste to årene har foregått et byggeprosjekt. Dette skulle hovedsakelig være i barnas favør, men Charlotte må innrømme at det egentlig er hun som har hatt mest lyst på det.

–Helt siden jeg var lita har jeg hatt en drøm om lekestue, men det fikk jeg aldri. Så da vi fikk oss ei jente, kunne vi endelig bygge ei. Det er derfor jeg har gjort meg litt flid med den også, fordi jeg alltid har hatt lyst på det, forteller Charlotte.

Rød løper og snorklipping

Barna får på seg vinterklærne og springer ut i hagen. Rikke løper først og åpner stolt døra til sitt lille hus som nærmest ser ut som en villa i dukkestue-verdenen. Paret har brukt to somre på den nå. Den første til å lage klar utsiden, den andre til å gjøre ferdig inni. Da det meste sto ferdig i fjor, kunne familien ha en skikkelig åpningsseremoni.

Det ble en høytidelig åpning av dukkestuen i fjor sommer, med både rød løper, mozell i stedtglass og snorklipping av Rikke.

–Vi brukte jo to somre på å lage den, så Rikke var temmelig klar for å få brukt den. Vi fant derfor ut at vi måtte ha en offisiell åpning med mozell i stettglass, rød løper, ballonger og snorklipping av Rikke. Hun hadde også fremføring av en sang. Vi inviterte nærmest hele slekta og vennene våre, så det var absolutt ikke noe tull, sier hun.

Hvorfor heter den «Rikkebu»?

–Kanskje du kan svare på det Rikke?, sier Charlotte og snur seg mot datteren.

–Det er fordi jeg heter det, svarer fireåringen.

Koselige bilder har fått plass på veggen i lekestua.

Omtrent alt man ser i den fem kvadratmeter store dukkestua er laget selv. Tommy jobber til daglig som håndverker, og ble av den grunn utnevnt til byggmester.

–Vi hadde ikke noen konkret plan på akkurat hvordan den skulle være, den ble mer til etter hvert. Det er ingen inndeling av rommene, så vi måtte jo få til mest mulig på liten plass. Og Rikke er glad i rosa og mye dilldall, så det ble litt av det, sier Charlotte.

Lukas, Sander og Rikke er storfornøyd med sin nye lekestue.

Er det hun som har bestemt hvordan den skal se ut?

–Hun sa at så lenge den ble rosa, så var det greit. Og da ble det det, sier hun.

Hva blir det til middag i dag mon tro?

Det som kanskje er litt spesielt, og som man ikke ofte ser i andre dukkestuer, er at denne har en egen hems hvor barna kan klatre opp. Det skal etter hvert bygges et rekkverk der, slik at det ikke er mulig å falle ut.

–Det var så bra takhøyde inne i lekestua, så det måtte vi utnytte. Planen er å legge noen madrasser der etter hvert, slik at de to største kan ligge der i sommer. Det har de et stort ønske om i alle fall, sier Charlotte.

Lukas og Rikke gleder seg til å etter hvert kunne sove på hemsen i dukkestua. Men først må det rekkverk på plass.

Møbler fra oldefar

Møblene inne i lekestua er det bestefaren til Tommy (oldefaren til Rikke) som har snekret.

–Han har laget møbler til dukkestuene til alle oldebarna og barnebarna sine. Det er litt trivelig, sier Charlotte.

Rikke er glad i rosa, det gjenspeiler seg også inne i «Rikkebu».

Selv om de har snekret og ordnet det meste i lekestua selv, ble det et kostbart prosjekt. Det er noen titusener som har blitt lagt i den, men familien ser at de kan ha stor glede av det lille-store huset i årene fremover.

–Vi kan jo sette inn en sofa der, og bruke det som ei «furtebu», ei slags «snikkarbu»! Rikke har allerede begynt å true med at hun skal flytte, så da trenger hun kanskje ikke flytte så langt, fleiper Charlotte, og legger til:

–Det blir fint når snøen forsvinner, da skal vi tilbringe en del tid der.