Hans Kristian Lello (29) fra Levanger og kompisen Joakim Henriksen (29) fra Mo i Rana er begge utdannet byggingeniører i henholdsvis Trondheim og Narvik. Det var først etter studiene de ble kjent med hverandre, da de fikk seg jobb på samme arbeidsplass. Der jobbet de side om side i fem år.

De begynte etter hvert å tenke på om de skulle gå sin egen vei, og under en lønningspils i 2016 ble ideen om å starte eget firma født. Det skriver trd.by som først omtalte saken om gründerne.

–Det gikk ikke lang tid før vi satt med stiftelsesdokumentene i hånda, som vi sendte av gårde til Brønnøysundregisteret den 1. mars i 2017, sier Lello til Innherred.

–Lego for voksne

Sammen med studiekompisen Aleksander Brovold gikk 29-åringene inn med 10 000 kroner hver i egenkapital. I september i fjor var Nidaros Byggkompetanse AS en realitet.

–Det måtte være litt tyngde over navnet, og det måtte identifisere hvor vi kom fra. Vi syntes Nidaros Byggkompetanse klinget godt, men vi fikk nesten litt prestasjonsangst for å leve opp til navnet, sier Lello og ler.

Hans Kristian og Joakim har spesialkompetanse innen prefabrikkerte betongelementer, noe de hevder det vil bli mer og mer av i fremtiden.

–Vår oppgave er å beregne og tegne betongelementene på vegne av leverandøren. Betongen kommer fra fabrikken i deler og kan deretter transporteres og monteres sammen på byggeplassen. Det er litt som Lego for voksne, sier han.

Etter å ha drevet «oppsøkende virksomhet» fikk de tidlig sikret seg oppdrag. Allerede den første måneden kunne de ta ut lønn.

–Et av målene våre er å konkurrere mot store bedrifter som Sweco og Norconsult. Dette er selskap som vi ser opp til. Og det første oppdraget vårt var faktisk for Sweco. De hadde behov for spesialkompetanse innen et felt, og ville bruke oss, forteller Lello.

Hjemmekontor

Firmaet drives foreløpig fra Hans Kristian sin leilighet i Trondheim, hvor et eget hjørne har blitt innredet til kontor. Selv om de kan styre jobbhverdagen selv, har de strenge regler på oppmøte og arbeidstid.

–Her må man opp klokken åtte hver morgen. Til dels fordi Joakim står og ringer på døra mi da. Det hjelper veldig at man får litt press på seg, sier Lello.

Store deler av arbeidet gjøres fra kontoret. De sitter da med hver sin pc, gjør beregninger, lager modeller og produksjonstegninger. Siden de begynte i jobben har de blant annet vært med på utvidelsen av Burger King i Levanger og Kortmans lysfabrikk i Vuddudalen, prosjektert ei bru i Nord-Trøndelag, hatt arbeid på Tine sine fabrikker i Trondheim og ulike oppdrag på eneboliger.

Enkelte måneder har vært tøffere enn andre, hvor gründerne måtte støtte seg på nettverk de hadde fra før. De fikk også kjenne på hvor mye jobb som kommer i tillegg til prosjektene de bidrar på.

–Det er mye internarbeid. Vi har for eksempel utviklet egne systemer som skal gjøre jobben vår litt enklere. Vi har nok heller ikke vært klar over hvor dyrt det er å ha all nødvendig programvare. Det har vi fått kjenne på kroppen, sier Lello.

Vil utvide

I starten av 2018 fikk Hans Kristian og Joakim en skikkelig «boost» da de sikret seg den største kontrakten hittil. De får nå prosjektere et kontorbygg på syv etasjer i Bodø, hvor avtalen har en verdi på cirka én million kroner.

–Det er kjempeartig at vi får være med på noe sånt, helt fenomenalt. Det betyr at vi er sikret jobb en god stund fremover og det er veldig behagelig, sier levangsbyggen.

Det gir dem også mulighet til å finne seg et eget kontorlokale, og Hans Kristian forteller at de nok er på vei ut fra leiligheten snart.

–Det er koselig å ha hjemmekontor, men det frister å komme seg ut blant folk og kjenne på følelsen av at man drar til og fra jobb. Det blir nok mer gunstig for oss, sier han.

Hans Kristian og Joakim føler de har en lys fremtid i byggebransjen. De har allerede fått flere forespørsler fra kunder som vil ha dem til å jobbe for seg.

–Vi tenker å utvide virksomheten etter hvert, og ikke bare holde på med konstruksjonsteknikk. Kanskje kan vi utvikle eiendom i egen regi etter hvert også, sier han.

– Har dere råd til andre som vil starte egen bedrift?

–Det er bare å hoppe i det. Enkelt og greit. Tørr å ta det første steget, det er ikke så skummelt når man ser hva det går ut på, sier Lello.