For får man ikke i seg næring, vil ikke kroppen klare å bli frisk.

Helse Nord-Trøndelag skriver onsdag om sitt nye innovasjonsprosjekt Mat er vitalt. Målet er å sikre pasientene et riktig kosthold. Når man er syk trenger man sykdomstilpasset mat, og ikke minst nok mat.

Ikke så lett

– Det kan være utfordrende for ansatte å sikre at pasientene får i seg den maten de trenger under et sykehusopphold, sier Lise Tuset Gustad, som er spesialsykepleier i Helse Nord-Trøndelag, postdoktor ved Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk ved NTNU - og prosjektleder for Mat er vitalt.

Rett og slett det å få i pasientene nok mat er også den ene hovedutfordringen som prosjektet bygger på.

De to andre er at systemene gjerne er mangelfulle for å sikre at pasienten selv, fastlegen og kommunehelsetjenesten fortsetter ernæringsjobben etter korte sykehusopphold.

Underernæring gir trøbbel

Og til sist at mange pasienter kommer inn til sykehuset med sykdomsrelatert underernæring. Det er en kompliserende diagnose som gir fare for økt liggetid, infeksjoner, komplikasjoner og nedsatt livskvalitet.

– Derfor bør det utvikles løsninger for å tilrettelegge ernæringstilbud under sykehusopphold, bedre samarbeidet mellom sykehus, pasienter, fastleger og kommunehelsetjenesten, og lage et mer automatisert system for å dokumentere og behandle underernæring, sier Lise Tuset Gustad.

Mange fordeler

Hun søkte om økonomiske midler til et slikt prosjekt, og det har helseforetaket nå fått.

I tillegg til å gjøre hverdagen bedre for sykehuspasientene, mener prosjektlederen at løsninger på de tre utfordringene vil kunne være både økonomisk besparende og gi helsepersonell enda bedre kunnskap.