For en måned siden fikk Beatriz Melendez Vega (50) beskjed om at hun er utvist fra Norge. Det etter å ha bodd her i 20 år og født fire barn på 12, 14, 16 og 18 år, sammen med ektemannen Roy Vega. Bakgrunnen skal være at hun har brutt utlendingslovens paragraf 66. Hun har ifølge UDI ikke hatt lovlig opphold i Norge etter 4. august 2010.

I praksis innebærer dette et utvisningsvedtak som gjelder hele Schengen, altså store deler av Europa. Hun ble bedt om å forlate landet 23. februar, men et døgn etterpå snudde Utlendingsdirektoratet (UDI), og bestemte seg for å behandle saken på nytt. Denne uken fikk de nytt svar, som skal ha hatt samme begrunnelse. Saken er også til behandling av UNE (Utlendingsnemnda), men familien vet ikke når det vil komme en beslutning derfra.

–Det kan være i natt eller om to måneder, og siden UDI har avvist absolutt alt vi har sagt, forstår vi hvor det bikker hen, sier Roy Vega til Innherred.

Krevende situasjon

For å plugge igjen muligheten for at det kommer en formell utvisning, som reduserer Beatriz sine arbeidsmuligheter i øvrige land, har de vurdert å reise ut i forkant av vedtaket. Og da er det ikke snakk om at hun skal reise alene, drar en – drar alle.

–Vi vil snakke med alle som har vært saksbehandlere i denne prosessen uansett utfall. Vi ønsker å se dem i øynene og se om det er mennesker som står bak. Om toget har gått for oss, så skal vi i alle fall sørge for at ingen andre må oppleve det samme, sier Roy Vega til Innherred.

I tillegg til den psykiske belastningen har prosessen også vært krevende økonomisk. De har advokathjelp på begge sider av Atlanteren, og dersom familien skal flytte, for eksempel til USA, vil det alene koste dem en halv million kroner. De har også vurdert 17 andre destinasjoner, både i Nord- og Sør-Amerika.

–Det er som å bo i en drosje hvor taksameteret går hele tiden, sa Roy Vega til Innherred tidligere denne måneden.

–Vil gi vår støtte

Beatriz og tre av barna har dette året vært med på produksjonen av Levanger Nye Teaters oppsetning av forestillingen Aristokattene. Der har de blitt godt kjent med de andre deltakerne.

Styremedlem i Levanger Nye Teater, Jostein Grande, forteller at de etter et møte tirsdag kveld har bestemt seg for å prøve å bistå familien så godt de kan ved å opprette en Spleis-konto, hvor folk kan gi et bidrag til dem.

–Vi hadde håpet at dette ikke skulle bli nødvendig, men vi vil i alle fall gi dem vår støtte i det som er en veldig spesiell sak. Uavhengig av hvem som har gjort feil her, så er reaksjonen streng. Det er ei mor som har født fire norske barn som blir sendt ut av landet. Jeg tror ikke man kan finne en forklaring på at det er riktig. Derfor reagerer vi, sier Grande til Innherred.

Selv om familien Vega går gjennom en meget tung tid, forteller Grande at Beatriz har stilt opp under hver eneste øving i teateret som scenograf.

–Hun har vært med på hele produksjonen siden i fjor og bidrar med det hun kan. I tillegg er tre av barna med i selve forestillingen, sier han.

Han understreker at de nå vil vise sin støtte til familien gjennom å engasjere miljøet i Levanger.

–Vi kan ikke sitte og se på at noe sånt skjer, sier Grande.

–Nødrett

Når Innherred snakker med Roy Vega på telefon onsdag formiddag forteller han at de nå har passert ei grense for hva en familie skal klare å svelge unna. Han sier han vil påberope seg nødvergerett etter Straffelovens paragraf 17 og 18, hvis det ender med utvisning og politiet kommer på døra for å sende Beatriz ut av landet.

Nødverge innebærer at en ellers straffbar handling foretas for å avverge eller forsvare seg mot et rettsstridig angrep. Ingen kan straffes for en handling som er foretatt i nødverge, skriver Lovdata.no.

–Dette er et utfall av at systemet har ført oss ut i det som kan være en personlig tragedie, og man nærmer seg det jeg ser på som et overgrep, sier Vega.