Levanger kunstforening viser utstillingen «Utpakket» av Karin Aurora Lindell.

Utstillingen vises i Levanger kunstforening fra den 7. april til den 20. mai. Kunstneren er tilstede på åpningen og vil holde en av totalt tre omvisninger for publikum, forteller utstillingsansvarlig i Levanger kunstforening, Trix Scherjon, i en pressemelding.

Hun forteller videre at u tstillingsprosjektet «Utpakket» er laget spesielt for Levanger kunstforening sine lokaler.

Transportkasser

Prosjektet tar utgangspunkt i transport av varer og mennesker. Installasjonen består av to transportkasser i kryssfiner som inneholder metervis med plisserte pynteband i ufarget bomullslerret som velter ut av kassene inn i rommet. Fotografier i størrelse 100 x 75 centimer trykket på bomullspapir viser fotomodeller inntullet i bomull.

–Karin Aurora Lindell arbeider konseptuelt med fokus på tekstil for å problematisere flere sider ved dagens tekstilindustri. Hun er opptatt av vestens utflagging av tekstilindustrien til østen, utnytting av den tredje verden gjennom barnearbeid, samt av formidlingen av håndverk og tekstilhistorie. Tekstil er en anonym men viktig del av kvinnehistorien. Det er kvinnene som siden tidenes morgen har tatt hånd om denne kulturarven. Husmødre, tjenestepiker, syersker, bondekvinner og kystkvinner har arbeidet med tekstil til husbruk og for å kle opp sin familie. Kunstneren jobber hovedsakelig med bomullslerret, et billig ufarget materiale som får gråe, rosa og gylden fargenyanser gjennom lyset, og måten hun arbeider med tekstilen, skriver Scherjon i pressemeldingen, og fortsetter:

Miljøbelastning

–Installasjonen «Utpakket» setter fokus på transportindustrien som henger tett sammen med tekstilindustrien. Klesplagg produsert i østen medfører store belastninger på mijøet i form av CO2 utslipp. Tekstile materialer blir laget i ulike verdensdeler og transportert til land hvor plaggene produseres. Derfra går transporten videre til butikker og brukere i flere land. Undersøkelser viser at en person i vesten bruker i snitt 1,2 tonn klær i løpet av livet og forbruket er økende. For å transportere alle disse klær trenges en omfattende transportindustri.

Vært i Levanger før

Karin Aurora Lindell ble født i Sverige og har vært bosatt i Trøndelag siden begynnelse av 1980-tallet. Hun er en meritert kunstner som er innkjøpt av blant annet Norsk kulturråd, Trondheim kommune og Nordenfjeldske kunstindustrimuseum.

–Hennes verk finnes som utsmykninger i St. Olav hospital, Olavshallen, Levanger rådhus og Norges Tekniske Høyskole med flere. Hun har hatt en utstrakt utstillingsvirksomhet i Norge og utlandet. I Levanger ble hun invitert å delta med et verk på skulptur- og installasjonsbiennale STAUP 2013 og STAUP 2015, forteller Scherjon.

740 19 000

redaksjon@innherred.no