Til tross for uenigheten som blusset kraftig opp i formannskapet torsdag, ble rådmannens innstilling og plan for videre innsparinger enstemmig vedtatt. Formannskapsmedlemmene ga også unison skryt for den jobben som er satt i gang for å redusere årets driftsbudsjett med 5.5 millioner kroner. Dette i tråd med tidligere kommunestyrevedtaket om 2018-budsjettet.

Ingen kommunalsjef

I tillegg til en rekke mindre poster i innkjøp, er det spart på å ikke ansatte kommunalsjef for utvikling og virksomhetsstøtte. Andre nyansettelser er også satt på vent. Personalsjef og digitaliseringsrådgiver blir ansatt, men får ikke helårseffekt – og gir med det også sparte kroner.

–Alle anledninger i kommuneadministrasjonen blir brukt til å ta inn hver eneste krone. Er det vakanse, skal det tenkes godt om før den fylles, men vi bruker ikke begrepet stillingsstopp for det vil ramme tilfeldig, forsikret rådmann Jostein Grimstad.

Blir mer sårbar

All denne innsparingen kan imidlertid få negative utslag, og rådmannen har løftet blikket inn mot neste år.

Jostein Grimstad ga i sin innledning til formannskapet uttrykk for at han ikke ønsker å havne i samme situasjon som Stortinget har gjort med sitt garasje- og oppussingsprosjekt.

–Vi er nødt til å tenke oss om til neste år når vi skal begynne en god del bygging. Da kan vi ikke gjøre som i Stortingets presidentskap og late som vi har kontroll på det. Da må vi ha kontroll på det, illustrerte rådmannen.

Signal-forslag

Samstemmigheten i formannskapet fikk likevel et skudd for baugen da Arild Kvernmo Pedersen på vegne av Arbeiderpartiet la fram et verbalforslag, som et punkt fem i saken. Forslaget hadde i seg rådmannens vurdering om kommunens utviklings-kraft. Arbeiderpartiet ønsket med sitt forslag å gi et tydelig signal fra formannskapet til rådmannen om at staben skal bli styrket i økonomiplanperioden 2019 – 2022.

Pedersen viste til rådmannens formuleringer i saksframlegget; «Kommunen reduserer egen utviklingskapasitet og -kraft sett opp mot ambisjonene som ble lagt gjennom 2017. Dette for å prioritere tiltak med umiddelbar økonomisk effekt i 2018. Dette gir også økt sårbarhet over tid, og for 2019 er det nødvendig å nærme seg planlagt kapasitet igjen. Dette for å klare å holde tilstrekkelig kontroll med store byggeprosesser, og samtidig drive både tjenesteutvikling og effektivitetsutvikling».

Klart nei

Verbalforslaget, som innholds-messig bygde på rådmannens betraktinger, ble ikke støttet av opposisjonen. Spesielt var det en formulering om en oppbygging og prioritering av avdeling for stab, støtte og utvikling, som fikk Marit Voll (Sp) og Silje Heggdal Sjøvold (H) til å si tydelig nei til forslaget.

–En kan være bekymret for mye. Men at vi skal gjøre vedtak på at vi er bekymret synes jeg er litt spesielt, sa Voll. Hun var ikke klar for en budsjettdebatt for neste år.

–Nå har vi nettopp vært igjennom en diskusjon om budsjettet om hvor vi skal spare. Å begynne og forskuttere hvor vi skal i økonomiplanen for 2019- 2022 synes jeg er krevende.

Silje Heggdal Sjøvold uttrykte at hun både ser ønsket og behovet til rådmannen.

–Men det er veldig krevende å nå skulle si at en avdeling for stab og utvikling skal prioriteres i 2019. Dette mener jeg er en budsjettmessig endring for 2019, og det kan godt være at det spares inn igjen ved at en får satt mer trykk på effektivisering. Men da vil jeg at det skal beskrive og skisseres i kommunebudsjettbehandlingen for 2019 som den utgiften det blir sammen med det andre.

Ordfører repliserte at forlaget ikke gjaldt for 2019-budsjettet, men for neste fireårsperiode. Arbeiderparti-representantene ga i flere innlegg uttrykk for at det måtte gis et signal til rådmannen, for å kunne gi et handlingsrom.

Passivt og tilbakelent

–Hvis vi ikke kan gi et signal er formannskapet veldig tilbakelent og passivt, oppsummerte Arild Kvernmo Pedersen før det ble stemt.

Verbalforslaget fikk fire stemmer for - og fire stemmer mot. I tillegg til Voll og Sjøvold stemte Karl Bernhard Hoel (Sp) og Bjørn Stian Hojem (V) imot. Dermed blir det delt innstilling som går videre til kommunestyret.

Forslaget fra Arbeiderpartiet som delte formannskapet: Formannskapet uttrykker bekymring over at kommunens utviklingskapasitet og utviklingskraft reduseres gjennom utsettelsen av flere planlagte tiltak slik det fremgår av saksframlegget. Formannskapet deler rådmannens vurdering av at dette også medfører økt risiko og sårbarhet over tid. Oppbyggingen av avdeling for stab, støtte og utvikling prioriteres derfor høyt i økonomiplan for 2019 – 2022.