Det er fire år siden at de kristne menighetene i Levanger gikk sammen om å bære korset gjennom gatene i Levanger på langfredag. Filip Stokkeland i Elihumenigheten forteller at de også i år inviterer til å møte opp ved Levanger kirke for å delta i den felleskirkelige korsvandringen, som starter ved Levanger kirke og avsluttes ved St. Torfinns kirke.

Bønn

Gjennom ruta er det satt opp flere pauser med bønn. Det skal blant annet bes for Beatriz Melendez Vega og familien, som Innherred har omtalt denne måneden. Beatriz har bodd i Norge i 20 år og fått fire barn her sammen med Roy Vega. Nylig fikk familien beskjed om at Beatriz er utvist fra Norge. Ifølge UDI har hun ikke hatt lovlig opphold i Norge etter 4. august 2010. Hun ble bedt om å forlate landet 23. februar, men et døgn etterpå snudde Utlendingsdirektoratet og bestemte seg for å behandle saken på nytt og familien vet ennå ikke hvor mange dager mor har igjen i Levanger.

–Vi tenker å be for Beatriz og familien og deres situasjon. Dette er en bra anledning når vi alle kan samles og be, sier Stokkeland.

Rune Prestrud Mahlum (t.v.) og Filip Stokkeland inviterer folk til å bli med på korsvandringen.

Flere kirkesamfunn

Korsvandringen stopper ved ulike stasjoner som Levanger videregående skole, Rådhuset Levanger og Sykehuset Levanger. I tillegg til bønn blir det skriftlesning, sang og musikk.

–Tanken er at vi skal minnes det Jesus gikk gjennom på sin korsvandring, sier Elihumenigheten.

Det er Levanger kristne råd som står for korsvandringen. Dette rådet favner Elihumenigheten, SALT Levanger, Den norske kirke, Betel kirke Innherred, Den evangelisk-lutherske kirke, Nordisk bønnesenter, Frelsesarmeen, Eritreisk ortodoks kirke, Levanger vineyard kristne fellesskap og den katolske kirke.

–Det er nok litt unikt at menigheter samles for et slikt samarbeid, mener Stokkeland og forteller at det er en god tone mellom de kristne menighetene i Levanger.

–Det ble jo også tydelig på Torvet under tusenårsjubileet i Levanger, sier Stokkeland og sikter til høsten 2011 da seks ulike menigheter arrangerte økumeniske gudstjeneste.

Kom som man er

Første korsvandring i Levanger ble arrangert i 2014. Rundt 170 deltok og siden har tallet steget opp til rundt 200 og holdt seg stabilt der. Folk som er ute på søndagstur, har ofte slengt seg på vandringen.

–Det er bare å komme som man er. De fra den katolske kirka kler seg gjerne i hvite klær. Og prester ser på det som en gudstjeneste og kler seg i presteklær. Men det er stor frihet og bare å ta på seg det man vil ha, sier Filip Stokkland.

Konsert

Langfredag blir det også konsert i Levanger kirke. Domenico Scarlattis Stabat Mater står på programmet. Stabat Mater er en musikalsk skildring av Marias lidelse under korsfestelsen og setter stemningen for slutten av den stille uke. Sopran Helga Johanne Størdal og alt Maija Skille gir Marias stemme, akkompagnert av Tora Stølan Ness og Eirik Almåsbakk Skogmo på fioliner og Whout Bosschaart på orgel.