For en måned siden fikk Beatriz Melendez Vega (50) beskjed om at hun er utvist fra Norge etter å ha bodd her i 20 år og født fire barn på 12, 14, 16 og 18 år, sammen med ektemannen Roy Vega. Utlendingsdirektoratet står fast på utvisningsvedtaket, men saken skal endelig behandles i Utlendingsnemnda.

–Som jeg forstår, har det vært en god respons. Jeg kjenner ikke resultatet så langt, men det er klart at det på flere nivåer er mange som er bestyret over saken, sier Jostein Grande i teaterlaget. Han sier Levanger Nye Teater vil følge opp, og holder dessuten tett kontakt med familien.

Stortingsrepresentant Arild Grande er en av dem som på politisk nivå følger med.

Ut fra bildet Arild Grande har dannet seg, karakteriserer han saken til Beatriz Vega som rystende. Foto: Roger M. Svendsen

–Systemsvikt

–Det handler om innbyggerne i kommunen vår, og om folk som møter et byråkrati med systemsvikt i en rekke etater. En svikt som ikke har blitt fanget opp

Arild Grande tar forbehold om at de opplysningene han har fått er riktige. Ut fra bildet han har dannet seg, karakteriserer han saken til Beatriz Vega som rystende. Her ligger mye av årsaken til at stortingsrepresentanten har engasjert seg, og mener det er et tema vi bør se nærmere på.

I god tro

Arild Grande sier temaet er todelt. Det gjelder familien Vega, og det gjelder systemet på et overordnet nivå.

–Først har vi å gjøre med mennesker som har handlet i god tro, som har jobbet og betalt skatt i Norge, og som helt åpenbart har trodd alt var i orden. Når skatteetaten sender skattekort og det gis arbeidstillatelse, er det helt naturlig å tenke at også resten er i orden. Alle ville tenkt slik, sier Grande.

Utlendingsdirektoratet (UDI) mener Beatriz Vega ikke har hatt lovlig opphold i Norge siden 2010. Skattekort og arbeidstillatelse er ikke nok, uten at det samtidig foreligger en gyldig oppholdstillatelse. UDI står fast ved utvisningsvedtaket også etter at de behandlet saken på nytt tidligere denne måneden.

Nå skal saken behandles i Utlendingsnemnda (UNE) som er klageinstans for utlendingssaker og statsborgersaker.

–Jeg hadde håpet at UDI selv innså at dette er en sak hvor mennesker har handlet i god tro, men som har blitt offer for et system som ikke snakker sammen. Det er bra at saken går til UNE, kommenterer Grande.

Familien Vega har ikke store forhåpninger til at dette endrer status i saken. Beatriz' ektemann Roy Vega har tidligere uttalt at UNE bygger på UDIs eget materiale og argumentasjon.

–UNE gjør en selvstendig vurdering, basert på grunnlagsdokumentene. Men det er ikke så sjelden at UNE omgjør vedtakene fra UDI, sier Arild Grande. Han appellerer samtidig til Vega-familiens advokat om å sørge for at saken får sin behandling gjennom et nemndmøte, og at det samtidig innvilges personlig oppmøte. I nemndmøter deltar også lekfolk. Avhengig av kompleksiteten behandler UNE saker på fire nivåer: av sekretariatet, av en nemndleder, i et nemndmøte eller i helst spesielle saker i en stornemnd.

Ikke bare papirene

– Saken til Beatriz Vega kan ikke bare leses ut fra papirene, poengterer Grande. Han er ikke minst opptatt av at familien med egne ord får beskrevet den omfattende systemsvikten de mener seg utsatt for. At de gis en adgang til at de får forklart saken sin på best mulig måte, slik at UNE også får et bredere beslutningsgrunnlag, slik det gis åpning for i nemndmøter.

Arild Grande er i tillegg opptatt av at lignende situasjoner unngås for framtida. Derfor vil han også løfte saken politisk. Først som et forslag som ifølge ham innebærer et system som bedre snakker sammen.

–Jeg er opptatt av et tydelig regelverk som samtidig føles rettferdig, hvor du kan stole på de vurderingene som tas. Vi har nok av eksempler på folk som prøver å lure systemet, men når det kommer sak som dette, svekker det bare tilliten. Det ødelegger oppslutningen om asylinstituttet og innvandringspolitikken, mener han.