Over 400 elever ved Verdalsøra ungdomsskole var tirsdag med på en minigründercamp, der tema var digital dømmekraft, nettvett og hvordan man opptrer på nett. Dagen ble kalt «#dømmekraft».

Avdelingsleder for åttendetrinn, Åse Storholmen, forteller at campen er en del av entreprenørskapsplanen til skolen, der elevene på enkelte dager skal få et innblikk i ulike yrker.

Mia Landsem var innleder for dagen. 20-åringen fikk enorm medieoppmerksomhet etter at hun hjalp håndballstjernen Nora Mørk med å finne ut hvem som hadde spredt private bilder av henne. Noe som endte med at nærmere 20 personer ble anmeldt.

- Det er klart det var et skup for oss å få tak i Mia Landsem. Hun er jo veldig i vinden og hun snakker til ungdommene på en måte som treffer dem. Hun legger ingenting imellom. Det passet også bra at Åsted Norge satte fokus på dette og Mia sitt arbeid i går, det ble en slags innledning til denne dagen, sier Storholmen.

Får mange henvendelser

TV2 har kalt Landsem for virkelighetens svar på Lisbeth Salander, da hun bruker mye av fritiden sin til å spore opp de som har lagt ut eller spredt nakenbilder av andre, uten samtykke fra den det angår. I det siste har hun samarbeidet med flere dataeksperter om dette.

Til vanlig studerer Landsem på Norges idrettshøgskole, er norgesmester i tae-kwondo og ellers aktiv innen gaming. Lidenskapen for data har hun hatt nærmest hele livet. Storholmen forteller at nettvett og digital dømmekraft er noe som er viktig å lære elevene.

- Målet vårt er at elevene skal lære mer om hvordan den store verden på nett er og hvordan de skal forholde seg til de digitale utfordringene, sier Storholmen.

Etter at Landsem stilte opp i media og fortalte hvordan hun hjalp Nora Mørk, har henvendelsene kommet på rekke og rad. Hun får stadig spørsmål fra jenter og kvinner som trenger råd eller hjelp til å slette bilder av seg selv på nettet, eller for å finne ut hvem som har delt dem.

- Nå for tiden er jeg helt fullbooket med foredrag ved både skoler, overgrepsmottak, organisasjoner, mediedager og sånne ting. Så jeg har et veldig tett program dette halvåret, men jeg prioriterer også skolen, sier hun.

- Mange reagerte

Til elevene ved Verdalsøra ungdomsskole snakket Landsem om spredning av nakenbilder, men også digital mobbing og generelt lover og regler rundt hva som er riktig og galt.

- Hovedmålet mitt var rett og slett å fortelle dem «Ikke vær en drittsekk». Ikke spre bilder av andre. Hvis du får et nakenbilde av ei jente du holder på med, så kos deg med det «in the moment», og ikke del det videre, sier Landsem.

Hun satte også fokus på hvor viktig det er å anmelde de som sprer bildene og å ta kontakt med vedkommende.

- Det er ikke de som har tatt et nakenbilde og sendt det til kjæresten sin som er skyldig. Hvis bildet blir lagt ut på en pornoside etterpå, så er det jo den som har spredt det sin feil. Det er viktig å få frem, sier Landsem til Innherred.

Fikk du noen reaksjoner fra de i salen?

- Jeg så at veldig mange reagerte da jeg snakket om babyer som blir voldtatt. For det finnes norske menn som oppretter grupper på nettet hvor de viser voldtekt av babyer. Da ble det stille i salen. Det finnes også mange chatterom som viser ulike bilder og videoer av unge jenter, sier hun.

Under foredraget fikk hun elevene til å diskutere og stille spørsmål rundt temaet.

- De var flinke og fulgte med, sier hun.

Får du mange henvendelser fra ungdomsskoleelever?

- Ja, jeg får spørsmål fra elever på barneskoler også, eller foreldrene deres. Jeg får nok flest henvendelser fra folk på ungdomsskole og videregående, men det er i tillegg mange eldre damer som spør om hjelp, forteller Landsem.

- Viktig med en slik dag

Etter foredraget ble elevene delt inn i grupper og bedt om å sette seg inn i én av fem problemstillinger. De skulle deretter svare ved å lage en infobrosjyre, film, Power point, podcast eller intervju.

Elevene Erik Sjvetsov, Mathea Tangstad, Maren Vollan Gran, Diyana Letensei og Thomas Berg hadde valgt en oppgave om Snapchat. Spørsmålene gikk på hvordan Snapchat påvirker hverdagen deres, hva et vennskap på Snapchat betyr, er snap-venner «fake» eller «ekte» og hva de ser på som positive og negative sider ved Snapchat.

(F.v.) Thomas Berg, Erik Sjvetsov, Mathea Tangstad, Maren Vollan Gran og Diyana Letense lærte mye av foredraget til Landsem og oppgaven de fikk knyttet til digital dømmekraft. Foto: Kristin Heggdal

- Det er veldig bra at skolen har en slik dag. Det gjør at alle blir mer engasjert på et vis, sier Mathea.

Ungdommene synes foredraget til Mia Landsem var veldig lærerrikt.

- Vi har jo hørt mye om deling av bilder, men Mia fortalte mer om konsekvensene ved å gjøre det. Hun forklarte det på en måte som gjorde at vi skjønte det mer, sier Mathea.

Thomas og Erik synes også det var et grundig foredrag og at Landsem var flink til å forklare hva som kan skje dersom man sprer et nakenbilde av noen.

- Jeg synes personligheten hennes var det som gjorde foredraget skikkelig bra. Hun fikk oss interessert fordi hun var seg selv. Hun fikk frem alvoret bak spredning av bilder og sa ting rett ut. Det er bra, sier Erik.

- Ta vare på bevis

Landsem har følgende råd til de som opplever at noen har spredt nakenbilder av dem.

- Ta vare på alle bevis. Ta kontakt med noen som står deg nær, det kan være foreldrene dine, læreren din, en eller annen kontaktperson du kan støtte deg til. Også er det viktig å ta det helt rolig, pust. Snakk med noen og få det anmeldt, sier hun.

Åse Storholmen forteller at dersom noen på skolen deres blir utsatt for dette, er det alltid mulig å ta kontakt med lærerne, miljøteam eller helsesøster.

- I tillegg var Mia Landsem veldig imøtekommende, og har sagt at vi bare kan kontakte henne, dersom vi trenger hjelp. Det setter vi utrolig stor pris på, sier avdelingslederen.