Har knekt Bjørgen-koden

Det er forsket på hvoran hun ble tidenes vinterolympier. Mandag blir historien fortalt i Levanger.

Guro Strøm Solli kommer til Levanger med foredraget "Slik ble hun størst! Marit Bjørgen-tidenes vinterolympier. Treninsarbeid gjennom mange år."  Foto: Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Nyheter

I en årrekke har stipendiat Guro Strøm Solli studert Marit Bjørgen, hennes utviklingsprosess og absolutt alt hun har foretatt seg av trening. Funnene vekker internasjonal oppsikt, blant annet i New York Times.

Miniseminar

Mandag blir det arrangert miniseminar på kvinner og idrettsforskning ved Nord universitet i Levanger. Der vil Guro Strøm Solli være til stede med foredraget "Slik ble hun størst! Marit Bjørgen-tidenes vinterolympier. Treninsarbeid gjennom mange år."

Kommunikasjonsrådgiver Bjørnar Leknes ved Nord universitet forteller at Solli selv har vært landslagsutøver i langrenn.

-Og jobber i dag som universitetslektor ved Nord universitet, hvor hun både forsker og underviser, men også trner en rekke av våre toppidrettsstudenter i Meråker, forteller Leknes.

Hardtslående

Til Røstad kommer også Anne Tjønndal, som Leknes betegner som en av Norges mest hardtslående forsker.

-Tjønndal er aktiv bokser på høyt nasjonalt nivå, med både gull og sølv i NM på merittlista, opplyser Leknes.

Inkludering av kvinner

Tjønndal forsker på endringsprosesser i idretten som har som mål å skape økt inkludering i fysisk aktivitet og idrettsdeltakelse. Et hovedfunn når det gjelder toppidrettsstudiet, som handler om inkluderingen av kvinneboksing i OL i London 2012 og Rio 2016, er at det er en tydelig og vedvarende diskriminering av kvinnelige utøvere i boksing på elitenivå. På seminaret vil hun holde et foredrag med tittelen: «Inkludering av kvinner i bredde- og toppidrett: makt som begrensning og mulighet for endring».