Marit Voll blir ikke med videre som Senterpartiets førstekandidat i Verdal ved neste kommunestyrevalg. Det har hun gjort klart ovenfor nominasjonskomiteen i Verdal Senterparti.

I flere år har Marit Voll vært en av Verdals mest profilerte og engasjerte politikere på vegne av Senterpartiet. Ved siste kommunevalg var hun på nippet til å bli ordfører i Verdal, men Høyre valgte å inngå samarbeid med Arbeiderpartiet i stedet for Sp med sine nesten 30 prosent oppslutning. Nå har Voll sagt til nominasjonskomiteen i Verdal Senterparti at hun gir seg.

–Årsaken til det er sammensatt, men nå har jeg vært førstekandidat for Senterpartiet ved to valg. Jeg tenker at noen andre bør føre Senterpartiet videre nå. Samtidig har jeg ved neste valg 16 år som kommunestyrerepresentant bak meg, og de siste årene som gruppeleder, og det har tatt mye tid ved siden av helstillingen min ved Sykehuset Levanger og som KS-leder, sier hun.

Ferdig med ordførertanken

Hun legger til at hun vil gå helt inn for alt hun gjør, og føler at tiden er riktig for å gå ut av politikken som aktiv kommunestyrerepresentant. Hun tror at Senterpartiet fortsatt har mye god utvikling i vente i Verdal.

–I hele min tid i politikken har Senterpartiet vokst i Verdal, og vi klarte nesten 30 prosent i forrige valg. Jeg tror veksten kan fortsette, og jeg mener det ikke er umulig at vi får rundt 40 prosent ved neste valg. Samtidig er det mye som kan skje før valget, og enkeltsaker kan endre mye på kort tid, sier hun.

–Tenker du på hvor nært du var å bli ordfører?

–Nei, tanken om å bli ordfører ble jeg ferdig med ganske med en gang etter valget. Jeg har egentlig ikke hatt den store ambisjonen om å bli ordfører, men jeg tror at jeg kunne ha utgjort en forskjell. Det var også min intensjon med å være førstekandidat, sier hun.

Samtidig legger hun ikke skjul på at dersom det hadde blitt kommunesammenslåing, ville hun ha fortsatt i politikken.

Marit Voll har snart tilbakelagt fire perioder i kommunestyret i Verdal, og har vært med på en stor vekst for Senterpartiet.

–Jeg argumenterte for sammenslåing. Derfor hadde det vært naturlig å bli med videre i den prosessen dersom det hadde fått flertall i Verdal. Nå er det derfor også greit at andre får fronte partiets politikk videre, sier hun.

–Hva sitter du igjen med etter dine snart 16 år i kommunestyret?

–Mange gode opplevelser og møter med mange fine folk. Jeg føler at vi har en god standing blant innbyggerne i Verdal.

Håper debatten mildnes

Voll legger ikke skjul på at frontene tidvis har vært harde i politikken i Verdal, og debattene med Arbeiderpartiet har vært spesielt tøffe.

–Det har vært mange tøffe debatter, men det har ikke blitt mindre tøft de siste fire årene. Politikken i Verdal har utmerket seg med spesielt hard argumentasjon og tidvis også personangrep. Men det har jeg vært innforstått med, og jeg har stått i det. Det har vært tøffe argumenter og harde leserinnlegg, men jeg har valgt å ikke svare på slike ting. Jeg vet at flere har gitt seg delvis på grunn av debattklimaet, men det har ikke gjort at jeg trekker meg. Jeg håpet på en endring i debatten, men det avhenger av at alle er med på det. Jeg håper at flere evaluerer hvordan debatten i Verdal skal være, fordi det påvirker også måten innbyggerne argumenterer på, sier Voll.

Under debatten rundt kommunereformen gikk Marit Voll inn for sammenslåing med Levanger. Flertallet av innbyggerne stemte imot. Foto: Tor J. Friberg

Spesielt har skolestruktursaken fra 2017 vært tung, hvor Voll og Senterpartiet har vært motstandere av å legge ned grendeskoler. Hun gikk også inn for å støtte en sammenslåing av Levanger og Verdal til én kommune, og kjempet mot å øke eiendomsskatten i kommunen i den nyeste budsjettbehandlingen.

Håper Fikse tar over

Det gjenstår nå å se hvem som blir Senterpartiets nye frontfigur, men trolig ligger veien åpen for at Pål Sverre Fikse tar over. Han er en profilert politiker i partiet med mange års erfaring i kommunestyret. Voll mener han er en naturlig førstekandidat.

–Han har vært med i politikken like lenge som meg, og han kunne like gjerne vært førstekandidat som andrekandidat ved de siste to valgene. Jeg håper at han sier ja til å ta førsteplassen, fordi jeg mener at han ville blitt en god ordfører i Verdal.

Ikke ferdig i Sp

Selv om Voll gir seg i kommunestyret, tør hun ikke garantere at hun forsvinner helt fra styre og stell. Senterpartiet vil alltid være hennes hjerte nært.

–Jeg tror det er best å trekke seg helt ut av lista i Verdal for å la nye krefter styre slik de ønsker. Men det er nok ikke umulig at jeg går inn i styret lokalt, eller at jeg takker ja til en eventuell plass på fylkeslista. Men det er ikke opp til meg, og det er mange hensyn å ta til fordeling mellom nord og sør, kjønn og andre hensyn. Helt ferdig med politikken er jeg kanskje ikke selv om jeg gir meg i kommunestyret, sier hun.