I Levanger har hele tre ungdomsgrupper jobbet for å hjelpe unge flyktninger til å få tilhørighet i lokalsamfunnet

Integreringsprosjekt SAMMEN feiret sitt første år i Oslo tirsdag.

Bakerst fra venstre: Bente Lier fra SOS-barnebyer, Trine Walleraunet fra Levanger kommune, Lars Emil, Ricardo Rugama fra kommunen, Mohammed, Ingvild Rønning fra kommunen, Bård Atle, Hasan, Merhawi, Dennis, Mohammed-Nasim, Feven, Zahra, Ramazanali, Yonas, Madelein, Nadia, Burhanullah og Michael Alexander. Foto: Paal Audestad  Foto: Paal Audestad

Nyheter

SOS-barnebyers SAMMEN-prosjekt skal sørge for at ungdom som har flyktet alene til Norge får en tilhørighet til sitt nye lokalsamfunn. Prosjektet startet opp for et drøyt år siden, og i dag er modellen spredt til seksten kommuner og bydeler over hele Norge.

Nær to hundre ungdommer har vært med så langt, og nesten halvparten av dem var til stede da prosjektet feiret ett år på Chateau Neuf i Oslo tirsdag 10. april.

Det skriver SOS-barnebyer i en pressemelding.

Tre grupper i Levanger

Levanger har hatt tre grupper i sving, som har omfattet ni unge flyktninger og ni norske ungdommer. Gruppene har blant annet drevet med såing og høsting av grønnsaker, bowling, go-kart og overnattingsturer.

Sekstenåringene Hasan Mousa Basha og Andreas Moe Hanssen er to av de som har vært med, og de er veldig fornøyd med det de har opplevd.

–Vi har blitt kjent med nye folk, og vi har blitt litt mer integrert i samfunnet. Vi har lært mer norsk også, sier Hasan, og legger til:

–Vi var sammen på tur og det var kjempekoselig. Jeg har blitt kjent med alle, og fått mange nye venner.

–Jeg har lært mye av språket deres. Da er det lettere å snakke med dem og bli kjent med dem. Nå holder vi kontakt på sosiale medier og møtes på kjøpesentre, ungdomshuset og så videre, sier Andreas.

Prosjektet får skryt

På tirsdagens arrangement la også NTNU-forsker Berit Berg fram sin rapport om SAMMEN-prosjektets første år. Hun var full av lovord om den nye integreringsmodellen, og anbefaler at SAMMEN etableres i alle kommuner som skal bosette unge flyktninger.

Kulturminister Trine Skei Grande var også tilstede og hun var imponert over engasjementet ungdommene har vist.

SAMMEN-gruppa fra Arendal overrekker kulturminister Trine Skei Grande et bilde de har malt under arrangementet. Bildet forestiller en fredsdue som alle må jobbe sammen for å slippe fri. Foto: Paal Audestad 

–Dere har klart å inspirere hverandre gjennom de aktivitetene dere har gjort. For regjeringen er det viktig å lage rause og inkluderende samfunn, men det kan ikke staten gjøre alene. Det må vi alle gjøre i fellesskap, sa kulturministeren.

Skal spres videre

Nå skal SAMMEN spres videre, og målet er at modellen er etablert i minst 25 kommuner ved utgangen av 2018.

740 19 000

redaksjon@innherred.no