I skrivende stund har to paller med strandryddesekker ankommet Levanger Gjenvinningsstasjon på Mule. Totalt er det snakk om 9600 sekker (960 ruller).

- Vi har litt igjen fra i fjor også, så det er sikkert 1000 ruller der ute klare for at små og store hender kan plukke avfall fra strender og elvebredder, sier kommunikasjonsrådgiver ved Innherred renovasjon, Øyfrid Knudsen til Innherred.

I løpet av de to neste ukene skal disse distribueres ut til alle deres gjenvinningsstasjoner, slik at de som ønsker å rydde en strand kan hente seg sekker gratis.

9600 strandryddesekker har ankommet Levanger Gjenvinningsstasjon. Foto: Innherred renovasjon

Stort fokus på forsøpling

Disse blir delt ut i forbindelse med årets strandryddeaksjon, som Innherred renovasjon og andre renovasjonsselskap i Midt-Norge gjennomfører fra 1. mai til 20. juni.

Det er flere som allerede har begynt ryddingen. Blant annet en gjeng fra Maritvold barnehage, som for noen uker siden fant bekymringsfullt mye søppel ved Sørskaget.

- Det er mange som tar initiativ i år og flere andre aktører har egne aksjoner. Folk må veldig gjerne bli med ut og rydde, sier Knudsen.

Knudsen forteller at de ser et stort fokus på marinforsøpling i år.

- Det er mange som har hengt seg på aksjonen, blant annet NRK som har en egen serie med Line Elvsåshagen som heter "Planet plast". De oppfordrer alle til å ut og rydde den 3. mai, sier Knudsen.

Hun påpeker samtidig at saken i Levangersundet muligens har gjort at flere har blitt oppmerksomme på problemet her i området.

- Vi ser at jo mer folk blir bevisstgjort, desto mer ønsker de å bidra. Dette er fortsatt et arbeid som er basert på dugnad, og det kommer av at avfallet er "herreløst", det er ingen som har ansvar for det. Vi har fått midler fra Miljødirektoratet til å kunne bidra nå, sier hun.

20 tonn søppel

Innherred renovasjon ble først med på aksjonen i 2016, og da fikk de inn nesten 20 tonn med søppel i deres kommuner. Cirka 1500 personer og 57 ryddelag hadde aksjoner i denne perioden.

Både skoler, privat næringsliv, familier, velforeninger, politiske partier, speidergrupper, båtforeninger, småbåthavner, naturvernforbund, miljøagenter, dykkeklubber og kommuner bidro.

Totalt i Norge var det rundt 50 000 personer som ryddet i fjor, i år håper de ulike arrangørene på 100 000.

- Det har jeg stor tro på at vi klarer, sier Knudsen.

Gratis henting

Innherred Renovasjon henter og tar i mot avfall gratis fra strandryddeaksjoner i kommunene Malvik, Selbu, Tydal, Meråker, Stjørdal, Frosta, Levanger, Verdal, Inderøy og gamle Leksvik kommune. Hovedsakelig i perioden fra 1. mai til 20. juni.

Kommunikasjonsrådgiveren håper samtidig at alle som har en strandryddeaksjon går inn på den nasjonale ryddeportalen og registrerer seg.

-  Det er til nytte for oss og de som skal rydde, for da ser man hvor andre har tenkt å gjøre en innsats. Man må i tillegg ringe til oss for å avtale henting av søppelet, sier hun.