Forrige uke ble det nevnt at vi på forskerlinja driver med et nytt TOF-prosjekt der vi fikk velge selv hva vi ville forske på. Her er resultater fra to av gruppene:

En av gruppene valgte å forske på aktiviteten til elever på yrkesfag i VG1. Elevene ble tildelt et ark med ti avkrysningsspørsmål.

Seks klasser, og i alt 79 elever ble med på aktivitetsundersøkelsen. Tabellen viser hvor aktive hver klasse er i gjennomsnitt hver uke. Som vi ser ligger klassen elektro A på toppen. Resultatene har derimot en rekke feilkilder, og er ikke nødvendigvis 100% riktige.

Den andre gruppen valgte å forske på noen stereotyper i skolemiljøet. Hovedsakelig om elevene har lagd seg selv en stereotyp om hvordan suksessfulle personer er. De lagde en nettbasert undersøkelse og inkluderte VG1-elever på kryss av linjer.

Undersøkelsen fikk 110 svar, og svarene tilsa at elever på skolen ser for seg en mann med gjennomsnittlig kroppsbygning, med god råd, høy utdanning, mange venner og i et forhold med en jente.

Men undersøkelsen viste også at (som forventet) at jenter ser for seg kvinner når de tenker på noen som er suksessfull, mens gutter ser for seg menn.

Undersøkelsen knyttet til stereotyper ble utført av Fredrik Sundseth, Thomas Pedersen Fostad og Emilie Tuff Voldseth

Det var et interessant prosjekt å la elever velge en egen oppgave innenfor noe de ville forske på å la dem utføre forskjellige undersøkelser.

Ihne Tvete

Fredrik Sundseth

Aktivitetsundersøkelsen ble gjennomført av Ihne Tvete og Mats Brenne Olsen (øverst). Her er deres funn.