Støttespillerne til Torbjørn Skårstad (71) har samlet 561 underskrifter.

Det er på god vei mot dobbelte av hva som kreves.

–Ikke evneveik

– Torbjørn Skårstad er ikke evneveik. Vi mener han må få oppreisning for at han i sin tid fikk dette feilaktige stempelet, et stempel som har fulgt ham gjennom hele livet. Det var kommunen som i sin tid sto ansvarlig for avgjørelsen om å plassere Skårstad på Røstad offentlige skole og senere Falstad offentlige skole, sier Trond Knudsen. Han minner om at det var skolestyrer eller lærer ved Lysaker skole som i 1959 sto bak vurderingen.

Torbjørn Skårstad er informert om underskriftene, og stilte opp med bløtkake til støttegruppa da aksjonen nylig ble avsluttet. Foto: Roger M. Svendsen

Folkets vilje

– Det viktigste for Torbjørn nå, er å få en erkjennelse fra kommunen om at de har gjort ham stor urett gjennom feilplasseringen. En synlig bekreftelse på at han ikke er evneveik. Oppreisningen må dermed gis av Levanger kommune, sier han. Og presiserer at dette ikke handler om hva som skjedde på skolene, noe Knudsen også ser på som et statlig ansvar.

Tidligere i vår tok Trond Knudsen initiativ til å få etablert en støttegruppe for Torbjørn Skårstad. Gruppa består av nesten 30 medlemmer, og regi av denne har innsamlingen av underskriftene vært som en folkeaksjon å regne. Aksjonen har ikke behøvd å arrangere stands eller lignende for å nå målsettingen i antall signeringer.

Går ikke ut på dato

Knudsen mener politikerne må ta hensyn til folkets vilje når saken kommer til behandling.

–Når 561 personer av folket sier at dette må vi gjøre noe med, bør politikerne lytte og ta det på alvor. Kommunestyrerepresentantene oppfordres til å legge avgjørende vekt på folkets mening om saken. Oppreisning er ikke noe som går ut på dato, poengterer han.

Forslaget

Alle de 561 innbyggerne krever nå at «Skårstad-saken» tas opp til behandling i kommunestyret. Dermed stiller de seg også bak forslaget fra initiativtakerne. Forslaget er formulert slik:

«Torbjørn Skårstad, født 12.4.1947, ble som 12-åring tatt ut av sin heim og Lysaker skole, og plassert på Røstad offentlige skole for evneveike. Denne beslutningen ble feilaktig tatt av skolestyrer/ lærer ved skolen. Det har gitt han store begrensninger i utdanningsmuligheter og yrkesvalg, samt en rekke andre ulemper og belastninger. Ansvaret for dette påligger Levanger kommune. Vi ber om at Torbjørn Skårstad gis en oppreisning på kr 250.000 fra Levanger kommune for dette

Halvt års frist

Kommuneloven sier at innbyggerforslag som er signert av minst 300 personer, skal behandles i kommunestyret senest seks måneder etter at det er fremmet.

Nå er det selvsagt ikke gitt at kommunestyreflertallet vender tommelen opp for forslaget. Ifølge Trond Knudsen har flere av de mindre partiene flagget støtte. I realiteten blir stemmene fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet avgjørende. Trond Knudsen håper at folk uansett stemmer ut fra egen overbevisning.

Og skulle innbyggerforslaget bli nedstemt, betyr ikke det nødvendigvis at støttegruppa gir seg av den grunn. Trond Knudsen mener det fortsatt er rom for en ankemulighet, og i så fall løftet opp på fylkesnivå.

Torbjørn Skårstad har også ved tidligere anledninger søkt om oppreisning/erstatning, uten at han har fått positivt tilsvar. Formannskapet vedtok i 2009 å ikke opprette noen kommunal billighetserstatning i Levanger. Da Skårstad fikk avslag på siste søknad nå i vinter, ble det fra kommuneadministrasjonens side blant annet vist til at Levanger ikke har noen ordning med billighetserstatning.