Et samlet formannskap vil ikke høre snakk om at tilbudet om sommerjobb for ungdom mellom 16 og 18 år må ofres selv om kommuneadministrasjonen leter med lys og lykter etter innsparingstiltak. I forrige uke ble det kjent at rådmannen hadde besluttet å droppe ordningen for 2018.

Politikerne i formannskapet var i alle fall ikke i tvil. Tilbudet som ble vedtatt gjennom budsjettbehandlingen i 2015, skal bestå. Sommerjobbordningen favner i alt 30 ungdommer over en treukersperiode.

Politikerne vil bestemme

Rådmannen måtte tåle kritikk for å ha satt ordningen til side uten at politikerne fikk ha et ord med i laget.

–Jeg skjønner det er en hektisk kamp etter innsparinger. Men det ville vært mer bekvemt at rådmannen gikk til politikerne og ga dem som bestilte ordningen ansvaret for å ta en avgjørelse om eventuelt å kutte det ut. I mitt hodet rimer det ikke å la dette være en administrativ avgjørelse, sa Robert Svarva (A) som fremmet fellesforslaget .

Karl Meinert Buchholdt (V) er heller ikke spesielt fornøyd med måten informasjonen ble gjort kjent.

–Den spratt opp i facebookfeeden min. Jeg ble en smule overrasket. Her handler det også om å ha noen antenner om hva som må gjøres og hva som ikke må gjøres. Dette er et vedtak som kom etter initiativ for relativt kort tid siden. Da synes jeg at administrasjonen kan tenke seg til at de kan møte en smule motbør i de foraene som har bestemt ordningen – i alle fall så lenge det er de samme politikerne som sitter der. Jeg mener at kommunen står seg på å beholde tilbudet om sommerjobb for ungdom, ikke minst blant folk, uttrykte han.

Børge Lund (KrF) stusset også over kommunens håndtering.

–Formannskapet skal ikke lese forslagene i avisa. Redaktøren skal lese hva vi vedtar, og så skrive. Den rekkefølgen må vi ha. Jeg vil lese saken før redaktøren, kommenterte han. Og sa seg som formannskapsmedlem villig til å møte opp på meget kort varsel dersom det er saker som kommuneadministrasjonen søker svar på fra ham. Lund skrøt samtidig av sommerjobbordningen, og argumenterte sterkt for at den må bestå.

Reberg skvatt

Flere lot seg overraske over rådmannsbeslutningen.

–Jeg skvatt, og spurte meg selv om dette virkelig kunne stemme. Jeg visste at det var et møte hvor administrasjonen gikk gjennom sparetiltak, og kanskje var det opplagt at et forslag kunne komme opp i en slik sammenheng. Men fra det, og til at rådmannen sløyfer ordningen, det er utrolig spesielt med tanke på hvor politisk samlet vi var da vi innførte den. Nå står vi samlet om å gjeninnføre den så fort som mulig, sa Alf Magnar Reberg (Sp) i møtet onsdag.

–Jeg lytter, og jeg skjønner dere godt, kommenterte rådmann Ola Stene, og ga samtidig uttrykk for selvkritikk for at formannskapet ikke ble involvert på tidligere stadium.

–Jeg tror nok dette er viktigere tiltak for ungdommene enn for kommunen. Det var heller ikke med lett hjerte jeg tok beslutningen, forklarte han. I ettertid har Stene samtidig skjønt at politikerne ville det annerledes, og har følgelig holdt arbeidsgruppa varm.

–Jeg står for beslutningen vi gjorde på møtet 5. april for pengene var brukt opp. Men vi skal likevel klare å få det til. Og selv om jeg er godt voksen skal jeg være i stand til å lære, meddelte han.