Ingemar Armomoen (Arnstein Langåssve) kravler opp fra avfallsdunken. Han er iført de samme gode klærne som i fjor, og signaliserer med det et samfunn uten bruk og kast.

Auksjon og gjenbruk

Den symbolske oppstandelsen av vømmølfiguren er også et varsel om nye tider. Vømmølfestivalen skal bli grønnere og mer miljøvennlig enn tidligere år. Med seg på laget har Vømmølfestivalen både Innherred Renovasjon og Retura. Fra før har Innherred Renovasjon brukt Johan Møkkerbakken og hans motto «Itjnå e søppel». Nå tas dette et skritt videre. Renovasjonsselskapet har inngått et samarbeid med den tradisjonsrike festivalen for å gjøre det meste rundt den mer miljøvennlig. Og årets tema er «Auksjon og gjenbruk».

Resirkuleringsfestival

–Tema har blitt stemt fram de siste årene. Til årets festival kom det flest forslag på «auksjon» og «gjenbruk». Dette passet veldig godt med Innherred Renovasjon som hadde ytret ønske om å bidra med et eller annet i festivalen, sier Arnstein Lang-åssve på vegne av arrangørene.

–Vi får hjelp til å sette ut miljøstasjoner, til handtering av søppel og innkjøp av varer som har miljøprofil. Det jobbes bredt med miljøprofilen. Hele Vømmølfestivalen er allerede et slags gjenbrukskarneval. Du bruker det du finner i kjeller og loft. Nå skal vi også framstå som en bedre festival utover spas og moro. Vi står fram med grønn profil.

Marthe Liaklev i Innherred Renovasjon er glad for samarbeidsavtalen med Vømmølfestivalen.

–Vi har fokus på gjenbruk hele tiden. Vømmøl er et konsept vi kan kjenne oss igjen i. Tidligere har vi brukt Møkkerbakken i profileringen. Selve Vømmøl og «itjnå e søppel» er svaret på utfordringene våre i framtida. For oss er det derfor artig å være med, sier Liaklav.

Under vømmøldagene arrangerer Innherred renovasjon en konferanse med deltakere fra hele landet. Her legges det opp til at det også blir deltakelse i vømmøltoget .

Spekket med musikk

Årets Vømmølfestival har en liste med band og musikere som er en av de bedre i festivalens historie. Vi ramser opp: Vømmøldalens Lensmannsorkester, Ola Uteliggers, Johan Møkkenbakkens orkester, Knut Stuppulvold orkester, P.A.Røstads orkester, Vømmølgutan, Hestegrei og de lydhøre, Hånstauran, De Resirkulerte, GRAS, Marta Vømmølbuens Utsorterte og Skei & Pt.

Rap-duoen fra Steinkjer tolkee vømmølsanger på moderne vis. Skei & Pt skal starte den store vømmølkvelden lørdag og skal i tillegg være med under dagarrangementet og «Hver gang vi vømles».

Marta Vømmølbyens Utsorterte er også ny på plakaten. Det er likevel kjente navn fra Helgådalen bak med utgangspunkt i Berit's. De er til sammen ni stykker.

Siste år med Ola Uteliggers

Gruppa De resirkulerte er fra Drammens-området – og med sitt navn passer de veldig godt inn å årets tema. Kjente og kjære Ola Uteliggers er kanskje med for siste gang. Tidligere er det iallfall sagt at gruppen er med så lenge Asmund Bjørken spiller. Han gikk som kjent bort tidligere i år.

Åpningskonserten er det stor forventning til. Ingen ringere enn Terje Tysland skal torsdagskvelden 31. mai spille sammen med Vømmølgutan. Hvis alt går som planlagt vil dette skje på platået ovafor Hærfossen, men altså ikke inne i selve juvet der det for en del år tilbake ble bygd opp en scene.

Festen fortsetter fredag. Da blir Jernbanegata stengt. Hos Talia blir det Vømmølbingo, på Ørens Meieri skal Viggo Valle være quizmaster. På parkerings-plassen mellom banken og jernbanen settes det opp et stortelt, der det blir 18-års aldersgrense.

For de aller yngste og familiemedlemmer i alle aldre blir det også et tilbud i Folkeparken. I storteltet blir det underholdning av Møkkerbakkens orkester, Verdal Mannskor, Dalaklang og Hagergrynkompaniet.

For ungdommene blir det rusfritt arrangement i samme telt, men det skjer kvelden før.

–Vi håper at Vømmølfestivalen i år vil nå nye høyder. Det er lenge siden vi har hatt så mye spennende navn på plakaten og variasjon i musikksjangre, sier Arnstein Langåssve.

Amerikanere

En kuriositet i årets vømmøltog blir innslag av amerikanere.

–Dette har en sammenheng med TVNorges programserie «Alt for Norge». De skal spille inn en episode fra festivalen. Dette er et underholdningsprogram, og tanken er at amerikanerne skal delta i toget, forteller Arnstein Langåssve.

I tv-serien konkurrerer norskamerikanerne om hvem som er «mest norsk» ved hjelp av forskjellige oppgaver med norsk tilsnitt. Vinneren av konkurransen får i siste program møte noen av sine norske slektninger i et slektstevne.

Vømmølfestival går over tre dager, med start torsdag kveld 31. mai.

91149117

tor.ole.ree@innherred.no