Nordland fylkeskommune skriver denne uka om tildelingen av årets næringspris for kvinner i fylket.

Den gikk til Linda Melby, opprinnelig verdaling, som fant mannen i sitt liv og flyttet til Værøy for elleve år siden.

Drev på Amfi-senteret

Allerede som 16-åring begynte hun å jobbe i butikk i Verdal, og før hun flyttet nordover drev hun blant annet barneklærbutikken Wenice Kids på Amfisenteret.

Den store suksessen kom etter at hun flyttet til øya ute i havnet litt lenger nord i landet. Men ikke umiddelbart.

– I 2010 startet hun et enkeltmannsforetak, leide et lokale i Vågen og tok inn litt sminke og klær. Dette ble ingen suksess, så for å få det til å gå rundt måtte det gjøres noe mer, forteller juryen i sin begrunnelse.

Wallstickers og kontaktplast

Linda Melby begynte å se på internett hva som var populært blant folk, og registrerte at wallstickers (skrift på veggen) var en voksende trend. Hun fant en partner i Kina, og begynte å selge slike via Facebook. Pågangen ble så stor at hun etaberte nettbutikk. Med enda større etterspørsel tok det for lang tid å få dem fra den andre siden av jorda, og Melby kjøpte egen maskin.

Omsetningen ble på 300.000 kroner i 2013, og utvalget ble utvidet med andre småting. I 2015 begynte hun også å selge kontaktplast (selvklebende plast som brukes på møbler og interiør, som får det til å se nytt, kult og fresht ut).

Fikk tysk partner

Omsetningen steg til 1,4 millioner kroner i 2015, og mot slutten av året fikk Melby kontakt med et tysk firma som hadde oppdaget Facebook-siden hennes, og hun begynte å få leveranser derfra.

I 2016 hadde Lindas Dekor Norges største utvalg av kontaktplast og en omsetning på nesten ti millioner kroner. Da kjøpte hun gamle Værøy sykehjem, som hun restaurerte til forretningsvirksomhet. Ifølge Proff.no noterte bedriften et resultat før skatt på 2,1 millioner kroner i 2016 (journ.anm.)

I dag er det sju personer på lønningslista til bedriften, som i fjor nådde ny rekordomsetning - nesten 17 millioner kroner. Nettbutikken har ansatte både på Værøy og i hovedstaden.

Nettbutikken selger også vindusfolie, selvklebende fliser, kunstlær og universalmatter.

Kreativitet og pågangsmot

Lageret befinner seg nå hos et firma i Froland utenfor Arendal, men wallstickers og vareprøver lages fortsatt på Værøy og sendes derfra.

– Årets vinner har i løpet av relativt kort tid og ved hjelp av egen kunnskap og innsatsvilje gjennomført en bedriftsetablering som utmerker seg som nyskapende og utradisjonell for øysamfunnet Værøy, fastslår juryen i begrunnelsen for å gi henne næringsprisen.

De mener Linda Melby har bevist at man kan drive en bedrift som er avhengig av varer og logistikk på ei øy langt ute i havet.

– Hun har utvist en kreativitet og et pågangsmot som har resultert i at det er skapt alternative arbeidsplasser ut over hva fiskeri og offentlige tjenester kan tilby. Det trengs på slike små steder, fremhever juryen.

Hadde ikke trodd det

Næringsprisen for kvinner er opprettet av Nordland fylkeskommune for å fremme dyktige kvinner som realiserer drømmer, inspirerer og motiverer andre. Prisen består av et kunstverk - i år av Anne Gundersen fra Utskarpen - samt et pengebeløp på 30.000 kroner.

– Det er fantastisk å få denne prisen, og svært uventet, sa en veldig glad Linda Melby da hun fikk prisen under fylkestinget i Narvik på mandag.

Onsdag kan hun overfor Innherred avsløre at bedriften flytter hjem til Verdal i juni.