John Helge Holmen i Levanger kommune sier at målet er å ha større kapasitet til å ta imot store grupper med folk som vil overnatte.

Brakkene fungerte som midlertidig barnehage mens den nye barnehagen ble bygget på øya, og brakkene er nå flyttet til Rinnleiret. Der skal de brukes til overnatting for ulike grupper og arrangementer, og skal romme opptil 80 sengeplasser etter ombyggingen. Brakkeriggen rommer 390 kvadratmeter med boareal og oppholdsrom.

–Totalt skal vi ha plass til 250 personer på området, dersom alle rom leies ut. For å kunne få hit store militærøvelser, blant annet, så er vi avhengige av å ha så stor kapasitet, sier Roald M. Karlsen i Rinnleirets Venner. Foreningen har i dag om lag 85 medlemmer, hvor spesielt pensjonistene i laget har vært sentrale i å bistå kommunen med utleie, vedlikehold og vaktmesteroppgaver på Rinnleiret.

Målet er å bygge opp en bedre overnattingsmulighet i umiddelbar nærhet når militærleiren tas i bruk ved øvelser, besøk og andre arrangementer. Slik skal Rinnleiret bli mer attraktivt å oppsøke for flere tilreisende, og nesten danne en destinasjon i seg selv.

–Gjennom året har vi flere treff og store møter her. Lag og foreninger bruker området mye, og vi går nå inn i en periode med flere konfirmasjoner og selskaper. Idrettslag bruker også området og leier da gjerne flere hus for overnatting. Kommunen er eier, og vi er deres hjelpende hånd på Rinnleiret, sier Karlsen.

Viktig historie

Rinnleirets venner bistår med å drifte og vedlikeholde Rinnleiret for ettertiden. Leder Roald M. Karlsen peker på at området er unikt i både nasjonal og internasjonal sammenheng med sine 21 fredede bygninger og 8 vernede bygninger. Det er også den eneste kavalerileiren som er bevart helt fra det 18. århundre og fram til i dag.

Dette er en av dagens overnattingstilbud på Rinnleiret. Totalt kan området romme 250 sengeplasser ved behov.

Nordenfjeldske Dragonregiment hadde standkvarter på Rinnleiret fra 1894, og militærleiren er den eldste i hele Europa.

I dag eies området av Levanger kommune, som kjøpte opp området etter at Rinnleiret ble lagt ned som militærleir i 2002. Heimevernet og regionens HVU-avdeling bruker fortsatt området, og anlegget er inndelt i en industriregulert del og en fredet, historisk del.

Rinnleirets venner hjelper til med å holde bygningene i hevd, og Karlsen sier at de håper på mer utleie framover.

Forhandler om storinnrykk

Utleien av området viser seg å være populær allerede før det nye «hotellet» er på plass. Kommunen forhandler allerede med interesserte leietakere om utleie av anlegget fra oktober 2018. Det skyldes den store militære øvelsen i Trøndelag til høsten.

–Vi jobber med å få leid ut området under militærøvelsen, og er nå i forhandlinger. Vi håper at det går i orden. Denne utvidelsen av sengekapasiteten er avgjørende for at vi skal kunne være med på slike anbudsrunder hos blant annet Forsvaret. Utvidelsen gir Rinnleiret også flere 2-3-mannsrom i stedet for dagens åttemannsrom, sier John Helge Holmen i Levanger kommune.

Brakkeetableringen blir nå lagt ut på anbud, slik at ombyggingen kan starte raskt.

–Alt skal være klart til høsten, dersom ting går etter planen. Med mer plass får vi en bedre utnyttelse av området, sier han.

Ikke hotell-satsing

Han understreker at Rinnleiret ikke blir et hotell-lignende overnattingstilbud, og heller ikke skal konkurrere med hotellene i Verdal og Levanger.

–Dette er en overnattingsmulighet for øvelser og større arrangementer på området, og vi skal ikke ta kunder fra hotellene, sier Holmen.

Alt av brannforskrifter er nå avklart og godkjent for utvidelsen.

Roald M. Karlsen i Rinnleirets Venner ser fram til å få tatt i bruk den nye brakkeriggen (bak i bildet) for å øke kapasiteten på overnatting i boligene på Rinnleiret.

–Det kan være riktig å kalle dette mer motell-preg enn noe annet. Det er jo en ny brakkerigg, så det blir gode rom, sier han.

Investeringen på nært fire millioner kroner skal over tid finansiere seg selv med økt utleie.

–Tanken er at overnattingstilbudet på Rinnleiret øker nok til å bli selvbærende på sikt. Det mener vi er fullt mulig, sier Holmen, som legger til at kommunen har et godt samarbeid med pensjonistgruppen i Rinnleirets venner om overnatting og tilrettelegging for arrangementer på Rinnleiret.

–Vi leier inn pensjonistene etter behov, og de bistår kommunen med det praktiske rundt utleie. I tillegg står kommunen for renholdet, sier Holmen.

Rinnleiret militærleir er i dag både industriområde og museumsområde.