Sofie Skavhaug, Lisa Overmo og Linnea Haugskott fra 9. klasse ved ungdomsskoletrinnet i Vuku har sett på hva som kan gjøres. Nylig var de med i en innovasjonscamp i regi av Ungt Entreprenørskap. Da fikk de hedersprisen.

Onsdag i forrige uke kom ungdommene til kommunestyresalen. De viste og forklarte for lokalpolitikerne modell-presentasjon over ting de ser for seg kunne vært gjort i og langs Verdalselva. Zipliner over elva, tilrettelagte badesteder, bystrand, lekeapparater, kajakkpadling, flere gangbruer, blant annet elva ved Stiklestad, er blant forslagene.

- Vi håper ungdommenes ideer inspirerer til videre arbeid, sier samfunnsplanlegger og folkehelsekoordinator Marthe Leistad Bakken. Sammen med rådgiver i kulturtjenesten Frode Strand har hun begynt å se på de uutnyttede ressurser som ligger i Verdalselva, sett i et bolyst- og folkehelseperspektiv.

Starter arbeidet

Nå dras lokalpolitikerne med i dette arbeidet. Komiteene for mennesker og livskvalitet og plan og samfunn arbeidet i grupper med temaet i etter det felles innledningsmøtet. Det hele ble innledet med visning av et videoopptak som Ole Morten Larsen har gjort fra helikopter. Med nasjonalromantiske toner følges elva fra Vuku til utløpet, og som underbygges med teksten Norges vakreste elv.

- Ja, vi tenker stort i Verdal, sier Frode Strand og bruker ord som Verdals svar på Copacabana når det kommer til spørsmålet om bystrand. Hvor en bystrand blir etablert er det ennå ikke tatt stilling til, men her nevnes området ved Sørskaget som et alternativ.

Når det snakkes om Verdalselva som ressurs i denne sammenhengen, tenkes det lagt utover ei bystrand.

- Vi setter ingen begrensinger, og ser for oss ei utvikling også oppover Helgådalen forbi Holmen gård der Verdalselva starter med Inna og Helgådalselva.

Blant de ting som nå tenkes å få gjennomført er å få laget en sykkelsti langs elva. Dersom den blir anlagt fra Volden og nedover, vil den knyttes til en sykkelrunde som går via Malsådalen og til Mokk i Steinkjer.

Tilbake i sentrumsområdene ser Bakken og Strand for seg at mye kan gjøres for en bedre tilrettelegging. Eksempelvis er det lite som skal til for å få laget en sti/promenade fra Getzgården (på Ørmelen) og nedover til utløpet av elva.

Tilskudd og samarbeid

Økonomisk har kommunen lite å gå på til noe storstilt utviklingsarbeid, men her pekes det på muligheter som ligger i samskapning og spillemidler/tilskuddsordninger.

Inndalsdalføret er ikke med i arbeidet som nå settes i gang. Årsaken til det er at mye allerede er gjort her, blant annet gjennom et samarbeid med Statens Vegvesen som har satt opp skilt til alle herligheter. En million kroner er brukt på ny skilting.